Äkta Hem
Entreprenörsskap Hem & Inredning Hemmet som kraftplats Personligt

Är du högkänslig och vill göra ditt hem till din kraftplats?

Min kraftplats

Min mest använda kraftplats där jag alltid känner mig trygg och omhuldad.

Jag kom först i kontakt med begreppet högkänslig genom något sorts personlighetstest på nätet och det var så otroligt spot-on så det nästan var läskigt. Plötsligt satte någon ord på den där känslan jag hade av att vara annorlunda. Jag fick en förklaring till varför jag har så stort behov av ensamtid. Det är inte för att jag är så osocial utan för att jag behöver tid att få sortera alla intryck och känslor jag tar in ganska filterlöst. Jag fick förklaringar till varför jag har så svårt för höga ljud, lysrörsljus och skavande lappar i kläderna. Men också till varför jag ser skönhet i så mycket. Varför jag kan bli tårögd för att jag blir så rörd över det vackra i en knotig gren eller en fullmåne. Hur det porlande ljudet från en liten skogsbäck kan göra mig helt varm av glädje. Små saker som många andra kanske inte ens skulle lägga märke till.

Ni som har följt mig länge vet att jag drabbades av en utmattningsdepression i slutet av 2014. Efter en rad händelser både privat och i arbetslivet. Men då jag tittar tillbaka kan jag se att det där var en process som började långt tidigare. Jag hade inte tagit mina behov på allvar. Jag hade inte respekterat mig själv nog att ens lyssna in vilka de behoven var. Det tärde och skavde på mig år efter år och till sist var jag helt dränerad på energi. Det gjorde att de yttre händelserna blev för tunga för mig att klara av. Jag blev sjuk och då påbörjades en period som mest spenderades hemma.

En av alla de saker jag fått lära mig i min resa mot tillfrisknande är vikten av ett närande, läkande hem. Jag vet nu vad ett hem och dess inredning kan göra för en då man känner sig utmattad, ledsen och överfylld av intryck. Hemmet kan vara en så fulländad kraftplats då det inreds och tas om hand på ett sätt som stämmer med behoven hos den som bor där.

Det gäller såklart inte bara högkänsliga. Alla mår vi bra av att ha en kraftplats att ladda vår energi i med jämna mellanrum men för oss högkänsliga kan det vara avgörande för hur vi mår. För oss är tiden hemma och i ensamhet ofta väldigt värdefull. Det är då vi får möjlighet att pausa från intryck och negativitet vi mötts av, bearbeta och sortera de intryck vi fått under dagen. Tänk om vi skulle gå in för att optimera det där välgörande vi får av vår hemmatid. Verkligen ge oss själva vila, trygghet, återhämtning och omsorg så mycket det bara går. Vilken skillnad det skulle kunna göra! Både för återhämtning och i förebyggande syfte.

Det finns massor med sätt vi kan göra det i våra hem. Till exempel genom att se över hur vi förvarar och organiserar våra ägodelar. Hur vi släpper taget om saker som tar av vår energi. Hur vi framhäver saker som ger oss energi. Hur vi möblerar för att känna oss trygga och trivas och vilka färger och material vi omger oss med. Hur vi tar hänsyn till alla sinnen då vi inreder. Hur vi kan ta hjälp av och inspireras av den kraftgivande naturen i vår inredning.

Ämnet är stort, fascinerande och viktigt. Jag har sökt efter fakta och hittat en hel del men utspritt här och där och med olika inriktning. Jag vill samla det jag har hittat med mina egna erfarenheter och det jag fått lära mig som inredare och vägledare, för att sedan dela med mig till andra högkänsliga eller utmattade som skulle ha stor hjälp av ett stöttande hem.

Jag vet bara inte riktigt formen för det ännu. Just nu vill jag göra allt! Jag vill möta dig som är högkänslig. Jag vill ordna inspirationsmöten och workshops kring detta tema. Jag vill ge individuella konsultationer och vägledning för den som vill ha personlig hjälp med att göra sitt hem till sin kraftplats. Jag vill skriva mycket om ämnet. Kanske en webbkurs så jag kan hjälpa även dig som inte bor i Umeåområdet.

Jag är så nyfiken på vad du som läser det här tycker! Låter det som något du skulle vara intresserad av? Hur tror du i så fall att just du skulle bli bäst hjälpt? Jag blir jättetacksam om du vill ta en stund och berätta i kommentarsfältet vilka tankar och känslor detta väcker hos dig <3

Primula

 

0 0 votes
Article Rating
Följ kommentarer
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

31 Comments
äldst
nyast most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Frida Melander Vängbo
Frida Melander Vängbo
4 years ago

Det låter så intressant. Jag är också hsp och funderar också mycket (hela tiden, var är pausknappen?!?) på det här med lugn i hemmet. Som lekman söker jag information om hur jag ska göra hemmet till min lugna borg. Men det är också tröttsamt när jag inte riktigt hittar spot on info, även om det är roligt så känns saker ibland övermäktigt! Jag är helt klart intresserad av en sån tillställning! Kram till dig

Ida
Ida
4 years ago

Jaaaaaa, Nina! Helt rätt! Det är ju precis det som behövs! Jag tror vi HSP:isar alltid har den extra känslan över om ett rum känns rätt, är möblerat rätt eller fel osv. Jag kan känna mig så otroligt missnöjd med ett rym eller en del av huset men inte alls veta vad jag ska göra åt det. Jag försökte och försökte i vårt förra hus men blev som aldrig riktigt nöjd. Nu har vi ju flyttat och jag har liksom en helt ny chans, och jag skulle verkligen behöva lite inspiration! Varför ibte en hel bok? Det skulle ju du… Read more »

Pia Kammeborn
4 years ago

Det är verkligen intressant! Och jag känner igen mig så väl <3

Sandra Junhammar
4 years ago

Ååh vilket fint och insiktsfullt inlägg ♥ Känner verkligen igen mig i det du skriver, är också högkänslig och har en utmattning i bagaget. Håller med dig om vikten av ett lugnt och harmoniskt hem, det gör verkligen stor skillnad! Feng shui och minimalism (som verktyg, inte stil) har varit ovärderliga verktyg för mig.

Jag håller med Ida här ovan, en bok på ämnet vore verkligen underbart! ♥

Fia
Fia
4 years ago

Jätteintressant läsning! Skulle också vilja se en bok eller en webbkurs så att även vi som bor långt bort får möjlighet att ta del av din fina kunskap! Kämpar själv med att få ordning o harmoni i vårt hus samtidigt som jag jobbar för fullt med mig själv efter att ganska nyligen fått hjälp med att lära känna helt nya sidor o förmågor hos mig själv som fått saker o ting att falla på plats. Skulle så gärna vilja känna samma lugn inne i huset som jag gör ute i skogen utanför o lite guidning på vägen hade varit kanon!… Read more »

Ela
Ela
4 years ago

Det här låter väldigt intressant och jag skulle gärna läsa det du skriver för att underlätta för mig själv! Då jag bor i Skåne skulle en webbkurs vara fantastiskt!!

Isabell
Isabell
4 years ago

Oj så intressant inlägg Nina! Jag fick höra talas om hsp för några år sedan och kände nästan att det var ruskligt. Som att någon skrivit om mig. Jag tänker mycket på ”nästa hus” och hur vi ska kunna känna harmoni och och ett lugn i hemmet. Hur inredningen ska kännas helande. Men det är väldigt svårt! Ska bli väldigt intressant att läsa vidare om spåret du är inne på, kram på dig!

Sonja
Sonja
4 years ago

Känner mig igen i det här. My home is my castle….även om jag gillar att resa osv., måste jag har en ö att komma tillbaks till. Mitt hem, mitt underbart hem!
Särskild tyckte jag om det här: skavande lappar i kläderna – gör mig galen!!! visste inte att det är ett tecken för HSP-folk (har de andra ’symptom’ du skrev om oxo) och jag blir alltid irriterad av alla lappar i kläderna som vissa märken har. En hel manual ibland, haha. Ser framemot till mer inlägg om temat!!

Elisabeth
Elisabeth
4 years ago

Jag skulle också vara intresserad av en sådan kurs/workshop/föreläsning – vad som helst! =D

Jennie
Jennie
4 years ago

Känner verkligen igen mig i det du skriver och skulle älska en bok eller nåt webbaserat!

Caroline
Caroline
3 years ago

Ja! Jag är också intresserad! Vilken bra idé! (bor också långtifrån så gärna något webbaserat eller bok) Letat såå mycket information om detta med hsp och inredning men till slut halkar man ändå bara in på något som har mer med stil att göra än känslan. Jag tycker det är svårt också för samtidigt som jag behöver ett lugnt och harmoniskt hem behöver jag också pigga färger som ibland gör det lättare för mig att ge mig i kast med världen utanför min hsp värld..
Önskar en fin helg!
Med varma hälsningar,Caroline

kajsapersson
3 years ago

Åh alltså, detta inlägg är verkligen så intressant, att tänka inredning ur ett perspektiv som handlar om känsla och frid i sinnet. Alltför ofta kommer jag på mig själv med att scrolla pinterest och leta inredningsinspiration och det enda som händer är att jag känner ett behov av att köpa och tankarna som väcks är ”det där krävs för att det där ska bli snyggt”, ”oj nej jag kan inte ha mina växter så, det ser inte tillräckligt avskalat ut”, och så vidare. När ens strävan i inredningen är att det ska bli snyggt, trendigt och göra sig bra på… Read more »

Karolina Grahn
Karolina Grahn
3 years ago

Mycket intressant inlägg. Jag är också högkänslig och har många gånger tänkt på hur man på bästa sätt kan inreda och hålla ordning hemma för att hemmet ska ge energi istället för att ta. Jag skulle tycka det var intressant med en kurs på webben och gärna då också möjlighet till att kunna diskutera med andra.

Hanna
3 years ago

Åh vad jag känner igen mig i ditt inlägg. Jag har aldrig tänk på att jag skulle vara en person med hsp. Jag vet bara att jag mår bäst av att vara i de rummen hemma som känns lugnast, inte för ljusa utan lite mera mysiga. Jag skulle gärna lära mig så mycket mera om detta. Med två mindre barn blir det alltid lite rörigt och det påverkar mig jättemycket. Väldigt intressant. Bor inte i Umeå så en webbkurs skulle vara givande.

Anna
Anna
2 years ago

Det skulle jag verkligen behöva! Känna ibland som mitt hem överfallet mig med alla sina måsten och krav. Försöker att göra det fint och mysigt men det blir ändå inte den där trygga ombonade platsen att hämta sin energi. Skulle behöva ngn som kom hit och såg huset med nya ögon tror jag, då man själv fastnar lite i den inredning som är.

Du kanske också skulle tycka om...

31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x