Äkta Hem
Entreprenörsskap Hållbarhet Hem & Inredning

Att ogilla konsumtion och starta en butik. Hur tänkte jag där?

Rönnbärsbukett i ateljén

Ja, det kan man fråga sig. Och det gjorde jag också länge och väl, innan jag tog beslutet att starta butiken Äkta Hem.

Det råder ju inga tvivel om att vi konsumerar på tok för mycket. Det är ingen nyhet att vi skulle behöva drygt fyra jordklot för att våra tillgångar skulle räcka till om alla på jorden skulle konsumera som vi i Sverige gör. Förutom att vi konsumerar för mycket så konsumerar vi fel. För att hänga med i mode/trend-svängarna behöver vi konsumera ofta och för att ha råd att konsumera ofta måste de flesta av oss konsumera billigt. Det som är billigt i butiken har som regel någon annan fått betala dyrt för. Kanske de som tillverkade produkten, genom hemska arbetsförhållanden. Kanske de som fraktade den till oss. Och framför allt Moder Jord. Vi ”lånar” av jordens resurser från våra barn och barnbarn. Allt för att vi ska få känna oss trendiga. Samtidigt slänger vi det som var trendigt förra året och sopbergen bara växer. Det gör ont i mig att tänka på.

Men faktum är ju ändå att vi behöver saker. Vi behöver kläder att värma våra kroppar med, hem att bo i, textiler att bädda våra sängar med och produkter att vårda våra hem och saker med. Och vissa saker behöver vi kanske inte för att de är absolut nödvändiga utan för att faktiskt få omge oss med det som är skönt och vackert. Det är inte avgörande för om vi lever eller dör men väldigt viktigt för vårt välmående.

Människor som får vara i vackra miljöer som är skapade med omsorg blir mer positivt inställda och mår bättre, generellt och förenklat men klart och tydligt. Skönhet gör att välmående-signalsubstansen dopamin ökar i kroppen. Patienter på sjukhus tillfrisknar betydligt fortare om de kan se vacker natur från sitt fönster än om de har tråkig utsikt. Till och med en vacker tavla gör skillnad. Så betydelsen av vackerhet ska inte underskattas! Hållbar konsumtion handlar inte om att allt måste bli tråkigare, att vi bara måste avstå. Det handlar om att vi behöver konsumera genomtänkt, långsiktigt och från våra hjärtan i stället för utifrån tillfälliga trender skapade av andra. Och bli bättre på att sedan ta hand om, vårda och glädjas åt det vi har i stället för att bara jaga vidare efter nytt, nytt, nytt.

Det är oundvikligt att vi påverkas av allt vi konstant matas med från vår omgivning, TV, tidningar, bloggar och Instagram. Och det behöver ju inte vara fel. Jag hittar massor med glädje och inspiration till inredningen av vårt hem från dessa medier men jag tycker det är viktigt att de får vara just det. Inspirationskällor som ger glädje och idéer. Inte något som får oss att känna att våra hem inte duger och leder till konsumtionsstress och vantrivsel. Får man dessa känslor kan det vara en bra idé att leta inspiration någon annanstans. I naturen till exempel, som är världens klart bästa designer.

Efter att ha stött och blött dessa tankar inuti en lång tid kom jag till sist fram till att det var helt rätt för mig att starta min butik. Hade jag låtit bli att starta den hade det tyvärr inte inneburit att människor slutat överkonsumera. Men det jag kan göra är att erbjuda ett bra alternativ till slit-och-släng-shoppingen. Fler och fler butiker med hållbarhet i fokus poppar upp och jag är så glad och stolt över att få vara en av dem.

Så här tänker jag. Och jag tänker att det är svårt att påverka något som man står helt utanför, det bästa är att ge sig in i det helhjärtat, göra det på sitt sätt och bidra i den mån man kan till en utveckling som man tror på. Vad tänker du? <3

 

0 0 votes
Article Rating
Följ kommentarer
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
äldst
nyast most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ylva
Ylva
4 years ago

Oj vad bra skrivet. Jag gillar ditt resonemang. Klurar också på detta med bra och mindre bra konsumtion och visst är det så att man inte kan se allting antingen svart eller vitt?! Precis som du säger så kan vi ge alternativ till ”slit och släng” genom återbruk, ekologisk produktion och kvalitetsprodukter. Något jag också tycker är skrämmande är detta med mängden kemikalier i produkter. Vi har alla ett ansvar att ta och jag tycker att det du säljer bidrar till att erbjuda alternativ. Tack för ett inlägg som sätter igång hjärnan :-)

Stella Scott
4 years ago

Du har verkligen en fin blogg. :-) Jag ska rekommendera den i min bloggrupp på FB, så värd ett besök. Ett riktigt hem på nätet!

Själv är jag en varm anhängare av loppis och second hand. Har en tanke om affärsidé där också. Vi får se vad det blir av saken. :-)

Du kanske också skulle tycka om...

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x