Äkta Hem
Entreprenörsskap Personligt

Kunskap och inspiration kring att följa sitt hjärta

Pennburk

Tack för era kommentarer och meddelanden efter mitt förra inlägg. Så fint att vi är många som törstar efter mer kunskap och inspiration kring entreprenörskap och själslig/personlig utveckling. Som önskar att följa hjärtat och skapa ett hållbart liv på sitt egna sätt. I förra inlägget fick du läsa klokheter från några av mina förebilder. Nu ska jag tipsa om några fina källor till kunskap och inspiration kring entreprenörskap/kreativitet. Hoppas du ska tycka om lika mycket som jag gjort <3

Först ut – kunskap. Jag hade noll kunskap varken inom handels, som var mitt första steg in i företagandet, eller inom företagande i sig. De tre forum som gett mig mest på kunskapsfronten är Verksamt, Influencers of Sweden och Moderskeppet.

Verksamt är ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket och är till för den som vill starta eller redan driver företag. Här finns mycket fakta att hitta kring företagande i stort men också många e-tjänster som t.ex. att kolla om det företagsnamn man vill använda är ledigt. Guldgruva av tråkig faktakunskap. Sådan behövs ju också :)

Relaterad bild

Influencers of Sweden är en intresseorganisation för oss som vill använda våra sociala medier som en stor del av vårt företag. Genom att bli medlem där (kostar bara 500 kr/år!) får man tillgång till en skatt av tips, inspiration och fakta. Man blir inbjuden till nätverksträffar och seminarier och får tillgång till en Facebook-grupp där man kan ställa frågor, peppa och hjälpa varandra. Rekommenderar verkligen att bli medlem om du känner att det talar till dig!

Moderskeppet kanske du redan känner till? De erbjuder massor med onlinekurser för kreativa till en kostnad av 129 kr/månad eller 1 399 kr/år. Man får prova gratis i sju dagar så kika gärna in om du är nyfiken. Det är mest kurser kring foto, bildredigering, video och design. Jag som aldrig hållit i en systemkamera innan jag startade min webbutik gick ett par grundläggande kurser och det var en suverän grund att stå på. Kurserna jag gått via Moderskeppet har varit väldigt sakliga, pedagogiska och tydliga. Inte massor med coola effekter och inspirationsruscher. I detta sammanhang är det ingen nackdel tycker jag.

Men nu över till något ännu roligare – inspiration!

Marie Forleo 

Bild lånad från https://www.marieforleo.com/

Marie är en business-coach med en lite annorlunda approach kan man säga. Blev tipsad om henne alldeles i början av min resa och fick massor med inspiration kring den nya tidens entreprenörskap. Det som i första hand är drivet av passion och en önskan att göra något meningsfullt och gott som man samtidigt kan tjäna pengar på, i stället för att enbart drivas av stora vinstchanser och olika former av kontroll och status. Ett entreprenörskap där man fullt ut får vara sig själv och bjuda på sin egen unika gåva. Så har jag i alla fall uppfattat hennes synsätt.

Jag började prenumerera på hennes nyhetsbrev som kommer en gång i veckan och bland annat innehåller ett avsnitt av hennes show Marie TV. Hon blandar lättsamt massor med råd kring passionsdrivet entreprenörskap med humor, hip hop och knäppa sketcher. Kanske lite väl glättigt ibland men för det mesta riktigt inspirerande på ett lättsmält sätt. Hon har också en mastodont-kurs kring detta som heter B-school. Allra mest tycker jag om de intervjuer hon gör med olika personer inom entreprenörskap/personlig utveckling.

Till exempel denna där hon intervjuar författaren Elizabeth Gilbert. Den handlar bland annat om kreativitet vs rädsla, om hur att följa sitt hjärta ofta förenklas och förskönas. ”Följ din dröm! Besegra rädslan! Du klarar allt!” men att det i själva verket handlar om ifall man älskar något så mycket att man är beredd att göra det trots medföljande shit-sandwich. Att det inte handlar om att vara orädd, utan om att se rädslan men gå i alla fall och inte låta den ta kontroll.

Elizabeth Gilbert har också hållit detta Ted-talk där hon pratar om de ångestskapande förväntningar vi ofta har på kreativa människor/konstnärer, och tanken att i stället för att kreativiteten kommer ur människan så är den ett eget gudomligt väsen som kommer till människan från en mäktig okänd källa. Låter kanske lite märkligt och halvtrist då jag försöker beskriva det men är roligt, berörande och klart sevärt.

Anna Lovind

Denna magiska kvinna, kreatör och skribent stötte jag först på via denna blogg-intervju av Åsa-Saga Hammarstedt (henne ska jag berätta mer om i nästa inlägg). Intervjun har nu några år på nacken och jag vet inte om Anna skulle svara likadant på allt idag, vi alla utvecklas och ändrar oss ju förstås under åren, men jag kan inte låta bli att länka till den i alla fall för den påverkade mig så starkt. Läs den. Kloka frågor av Åsa-Saga som leder in både på det konkreta, vardagliga och på djupet och kärnan.

Och Annas svar! Jag älskar att hon är så… på riktigt. Jag upplever att många som vill inspirera till kreativitet och att följa hjärtat gör det på ett alltför rosa-fluffigt sätt. Det är de som ”lyckats” som skriver eller talar om resan och de väljer ofta att bara lyfta allt det ljusa och lätta eller möjligen hur listigt beräknande man varit och vilket jäkla driv man haft. Innan jag vågade påbörja min resa saknade jag mer jordnära och äkta berättelser som rymmer hela spektrat. Framgångar och motgångar, det lätta och det tunga, magin och vardagen. Det tycker jag Anna gör så bra i sina texter. Gå in och prenumerera på hennes nyhetsbrev och kolla in hennes blogg.

Jag gick Annas fina online-kurs The Creative doer och det ändrade mitt sätt att se på kreativt arbete. På arbete över huvud taget faktiskt. Den kursen håller hon nu på att omarbeta och göra en bok av. Kan knappt vänta på att få läsa den! Anna har inspirerat mig så mycket att jag låtit brodera en bonad med ett citat av henne som hänger på väggen här hemma. Den hjälper till att ge mig tillbaka modet de dagar jag är rädd och tänker att jag kanske bara borde rätta mig i ledet igen.

Citat Anna Lovind

Trots att jag bara tagit upp en bråkdel blev detta lite långt men jag har svårt att begränsa mig känner jag, älskar att prata kring dessa frågor. Jag har ju själv knarkat sån här inspiration i flera år nu och önskar innerligt att alla som känner längtan efter något annat eller något mer, åtminstone ger sig själva utrymmet att känna in och titta på den längtan. Det behöver självklart inte alls handla om att man vill starta ett eget företag eller helt kasta om sitt liv. Det kan vara ganska små saker som behövs för att möta sin längtan.

Det känns slösigt med livet att inte åtminstone låta längtan få bli hörd <3

2 Comments

 • Reply
  Ylva
  22 november 2018 at 21:10

  Jag har längtat efter detta nästa inlägg. Ska läsa alla dina tips i morgon i lugn och ro.
  MEN glömde i min förra kommentar att skriva det som slog mig.

  DU är en av MINA inspiratörer!

  Bär med dig det – att dina inlägg om tankar, reflektioner och erfarenheter inspirerar mig att gå vidare på ”mitt hjärtas stig” där jag faktiskt väljer det som jag mår bra av, långt från karriär, status och pengar. Men mitt i livslycka, kreativitet och frihet för själen.

  • Reply
   Nina
   22 november 2018 at 21:28

   Å men Ylva nu fick du mig i tårar. T a c k!
   Alldeles ovärderliga ord som jag ska återvända till om jag nån gång tvivlar på det jag gör <3

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Du kanske också skulle tycka om...