Äkta Hem
Entreprenörsskap Personligt

Personlig utveckling del 2

Här kommer sista delen i min inläggsserie om entreprenörskap och personlig utveckling, två ämnen som i min värld är tätt sammankopplade. I detta inlägg bjuder jag på ett par inspirationstips kring att hitta modet att följa sitt hjärta och sin intuition.

När jag hade kommit så långt på min resa att jag visste att jag ville gå en helt annan väg än den jag dittills gått, men inte trodde jag skulle våga byta riktning. Då snubblade jag över inspirationstexten ”Att våga” av Maria Österåker. Texten vänder sig till den som har en dröm eller en känsla av att vilja göra något annat men inte riktigt hittar modet att förändra sitt liv.

Även om inte allt hon skriver resonerar i mig så var det mycket som gjorde det.  En del i vad jag ville ändra riktning mot handlade om att downshifta. Dvs. att leva enklare med mindre utgifter och därmed mindre krav på inkomst. Ta bättre vara på vad naturen ger och vad jag kan skapa/odla själv, minska mina utgifter och behöva mindre inkomst på kuppen. Bra för både människa och miljö, och något som Maria och hennes familj är experter på efter att tidigare ha levt som självförsörjande i många år.

Bild från Marias blogg Lev mer på mindre

Med tiden har detta ändrats för mig. Jag har downshiftat på många sätt och vi odlar en del men är inte alls nära någon form av självförsörjning som jag var inne på från början. Jag lever billigare eftersom jag har blivit en mer medveten konsument, eftersom jag inte behöver pendla till jobbet i stan varje dag, eftersom jag inte slinker ner på stan på lunchen eller går ut och äter så ofta som jag gjorde innan. Vi har också gjort oss av med en av bilarna och samäger nu en bil med mina föräldrar som bor här intill.

Allt det känns väldigt bra på alla sätt. Men jag tänker inte längre att jag vill ”klara mig på lite pengar”. Jag känner ingen som helst längtan efter något sorts högkonsumerande lyxliv med regelbundna Thailandsresor. Tvärtom äcklas jag alltmer av konsumtions- och resehetsen. Men jag vill ha det gott på så vis att jag vill känna mig trygg med det jag har, kunna göra kloka val, gynna lokala småföretagare, köpa ekologisk mat och hållbara produkter, ta väl hand om mig och kunna ge till organisationer och insamlingar som jag tror på. Rösta med plånboken rakt utifrån hjärtat. Pengarna i sig har ju inget värde, det är energin bakom och vad vi kan använda pengarna till som betyder något. Och jag vill känna att det blir en balans, att energierna jag ger ut av mig själv genom mitt arbete väger jämnt med den energi jag får tillbaka i form av bland annat pengar. Jag tror det är nödvändigt för att det ska bli långsiktigt hållbart.

Sidospår. Åter till Att Våga – Jag tyckte om att läsa om just själva processen att våga byta riktning. Rädslan för att tappa sin invanda identitet och rädslan att ångra sig. Det känns såklart läskigt. Men känner vi en stark dragning mot något annat än det vi har eller är idag så beror det på något. En längtan. Och blir inte det där första steget helt rätt så är det nog mer troligt att vår längtan driver oss framåt åt ett annat håll, än att vi ska vilja gå baklänges till en plats vi tidigare velat lämna. Det och mycket annat fick jag ut av att läsa Att Våga.

Rebecca Campbell är författare och har bland annat skrivit böckerna Light is the new black och Rise sister rise. Då jag först upptäckte henne beställde jag bägge böckerna på en gång. Light is the new black skrev hon först men den var restad så jag fick Rise sister rise först och började genast läsa den. Och wow. Det var som att varenda rad gick rakt in i mig. I stort sett varje gång jag kom till ett nytt kapitel var det som att jag fick läsa precis det jag behövde läsa just då. Som att den var skriven för just mig. Jag har hört andra säga samma sak. Ändå har jag lite svårt att beskriva vad den handlar om. Systerskap. Den feminina kraften. Inspiration att bryta sig fri från de sätt som vår kraft och visdom har hållits tillbaka. Kärleken till vår planet och hur vi tappat kontakten med naturens cykler. Magi och ritualer. Hur vi genom att hela oss själva helar världen. Att våga resa sig och stå i sin kraft. Rebecca skriver om riktigt djuplodande ämnen på ett enkelt och lättförståeligt sätt. För ett smakprov på Rebeccas texter – kolla in hennes blogg här.

Det har varit så roligt att dela med mig av några av mina kunskaps- och inspirationskällor i den här inläggsserien. Jag hoppas du har fått mycket ut av den <3

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du kanske också skulle tycka om...