Äkta Hem
Entreprenörsskap Personligt

Personlig utveckling

Här kommer del tre i min inläggsserie om inspiration kring att följa hjärtat och själfullt entreprenörskap. Detta inlägg kommer fokusera på inspiration kring personlig utveckling.

Rimfrost

Då jag var sjukskriven för utmattningsdepression för några år sedan och sakta, sakta började få tillbaka lite energi bestämde jag mig för att mitt ”jobb” under den tiden var att försöka få mig att må så bra som möjligt. Så att jag så småningom skulle kunna resa mig och vara till glädje igen, både för mig själv och för andra. Det var under den perioden jag började med mina hemma-lunch-föreläsningar. En timme om dagen att bygga och lyfta mig självgenom inspiration. Utifrån väder och dagsform varvade jag inspirationstid ute i naturen med inspirationstid i soffan. De dagar då jag tog timmen i soffan såg eller lyssnade jag på något som jag kände utvecklade och närde mig. Bland det bästa jag kommit på, jag gör det minst en gång i veckan fortfarande.

Bildresultat för oprah super soul brene brown

Till en början såg jag många avsnitt av Oprah Winfreys SuperSoul Sundays där hon intervjuar en massa intressanta människor och nya tidens ”tankeledare”om livets stora frågor. De flesta avsnitten finns att hitta på Youtube, gå in och hitta dina guldkorn. Ett av mina är samtalet med den fantastiska Brené Brown, doktor i sociologi, författare och föreläsare, som forskar kring ämnen som sårbarhet, skam, mod och empati. Älskar hur hon ser på förmågan att vara sårbar som det allra bästa måttet på mod. Hennes TED talk på det temat finns här och har du inte sett det så tro mig – det vill du! Gärna följt av hennes andra TED Talk här.

Bildresultat för brene brown ted talk

Dessa ord ur samtalet med Oprah: ”The willingness to show up and let ourselves be fully seen and known – it doesn´t get braver than that” resonerade så starkt i mig att jag la in dem som en anteckning i min telefon. Ord att återvända till i vacklande stunder och ord som känns väldigt aktuella för mig fortfarande. Även om jag är rätt öppen här i bloggen och på Instagram så delar jag ju ändå bara en liten del av mig själv. Just nu står jag i en process där jag dras åt att gå mer på djupet och dela än mer, men det skrämmer lite. Och ibland kan det kännas lockande att bara stänga ner, ärligt talat. Bli helt privat och sluta utsätta sig för andras granskande. Tur att dessa stunder är få och snabbt övergående. Och tur att det då finns människor som Brené att peppas av. Hela deras samtal hittar du här.

Bildresultat för första hjälpen för högkänsliga

Det var också under tiden som sjukskriven som jag började titta närmare på min högkänslighet (som jag skrivit mer om här) och hur den påverkade mitt mående. Både hur jag hade kört över och ignorerat de behov jag hade och hur jag hade missat att använda alla fina fördelar som kommer med högkänsligheten. En stor hjälp på vägen var e-boken ”Första hjälpen för högkänsliga” skriven av min vän Åsa-Saga Hammarstedt som jag nämnde i förra inlägget. Den innehåller allt från praktiska råd och stöd kring hur vi kan resa oss då vi kraschat, hur vi kan jobba förebyggande för att inte bli överstimulerade och kloka strategier kring hur vi som HSP kan skapa en hållbar vardag. Detta kan vara den snällaste och omtänksammaste bok jag har läst, jag rekommenderar dig verkligen att läsa den om du liksom jag har karaktärsdraget HSP och vill ha kloka, varma tips och råd på ämnet. (Vet du inte vad HSP är så kan du läsa mer och göra ett test för att se om du också är det, här.)

Åsa-Saga är journalist, språkkonsult och välmåendeinspiratör med fokus på högkänslighet, och bor på vackra Höga Kusten i Västernorrland. Hon driver en kommunikationsbyrå där hon hjälper egenföretagare med deras texter och hemsidor. Förutom boken, som har fått väldigt fin uppmärksamhet skriver hon även om högkänslighet och mycket annat på sin blogg. Dessutom driver hon tillsammans med tre andra kvinnor (bland annat Anna Lovind som jag också skrev om i mitt förra inlägg) verksamheten Write Your Self som hjälper människor att formulera sina berättelser efter svåra upplevelser och trauman. 

nathalie sage, högkänslig, kraftcoach, HSP, coach, livscoach

En annan powerwoman som jag inspireras mycket av är Nathalie Sage. Nathalie arbetar bland mycket annat som kraftcoach för högkänsliga kvinnor. Hon skriver fantastiska inspirerande texter på Instagram och jag älskar hur hon i sina texter aldrig ser högkänslighet som en svaghet utan som den gåva och superkraft det faktiskt är. Ett exempel från hennes Instagramkonto:

”Jag älskar kombinationen av hyperkänslig + badass. Den betyder att jag kan vara stolt över mina tårar och ge långfingret åt de röster som ber mig hålla käften och känna mindre. I mina ögon finns det inget modigare än att känna fullt ut och våga dela det med andra. Att sätta ord på det som gör ont och riskera att bli skrattad åt, utfryst eller hånad är sånt som bara de allra modigaste av de modiga vågar. Våga äg din längtan. Våga äg din smärta. Omfamna dina tårar. Älska din rädsla. Känn med hela ditt hjärta. Ha också vetandet om när känslor inte lägre tjänar dig och ge dig själv tillåtelse att skapa nya känslo-upplevelser som tjänar dig och ditt högre syfte. Och framförallt kom ihåg att din känslighet inte gör dig svag så länge du är din egen bästa vän.”

Just nu erbjuder Nathalie sin fina online-kurs som handlar om att hitta kontakten med sin intuition helt gratis! Otroligt generöst. Kolla in henne och allt fint hon erbjuder här.

Jag inser medan jag skriver att jag får göra detta inlägg i två delar för jag har så mycket jag vill dela med mig av. Detta inlägg kom att handla mycket om det vackra och starka i sårbarhet och högkänslighet/självomtanke. Nästa kommer att fokusera mer på hur vi kan hitta styrkan och modet att faktiskt ta stegen vi längtar att ta. 

Jag vill avsluta med ett  musiktips i högkänslighetens namn – Fia Forsström. Hon skriver så kraftfull och magisk musik som berör hela vägen inifrån och ut. Så här står det på hennes hemsida

”Fia is a singer-/songwriter from Sweden who with a unique soul touching voice, exquisitely beautiful melodies and heart opening words inspires and supports us in being our authentic selves. Anchoring divine wisdom and sharing it in a clear and powerful way that goes straight to the core, she reminds us of who and what we are beyond our limiting beliefs, wounds or stories. Empowering and healing, Fia’s songs guide us back home to ourselves and each other.”

Särskilt låtarna ”I feel it all”, ”I am” och ”Elemental wisdom” är så vackra i mina öron. Leta upp dem på Spotify, blunda, lyssna och njut!

Hoppas du har fått en rejäl dos inspiration från några av mina bästa <3 

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du kanske också skulle tycka om...