Äkta Hem
Entreprenörsskap Personligt

Värdet av förebilder

Skrivmaskin

Att följa sitt hjärta och sin dröm kan verka så rosenskimrande sett på håll. Alla som har försökt vet att det är det inte. Alls. Många dagar – ja! De dagar då man känner sig på topp. Allt flyter, roliga och utvecklande saker är inplanerade, det finns tid för återhämtning och ekonomin bär sig. Då kan det kännas smått rosenskimrande.

Men så finns de där dagarna då rädslor och tvivel härjar. Då utmaningarna aldrig tycks ta slut och inspirationen flugit sin kos. Då är det lätt att vackla. Lätt att titta på alla dessa massor med människor som verkar så säkra på vem de är och vad de ska göra. De som varje dag går till sitt 8–5-jobb och verkar alldeles förträffligt nöjda med det. Och så frågar jag mig vad i hela världen jag håller på med.

Men djupt inuti vet jag att jag inte har något val. Just nu bara måste jag göra det här, och jag måste göra det på mitt sätt. Hjärtat viskar det så tydligt. Annars kommer jag att bli bitter för att jag inte testat. Att sitta som gammal och känna ”Nu går livet mot sitt slut. Tänk om jag bara hade vågat… Hur hade mitt liv blivit då?” Att titta tillbaka på sitt liv med bitterhet, det är nog min största skräck. Så jag fortsätter utforska, ett steg i taget. Ibland vettskrämd och ibland euforisk. Om ett halvår eller tio år eller en månad kanske hjärtat vill något helt annat, men just nu – så finns det inget annat alternativ. Så hur gör jag för att inte låta tvivlet och rädslan ta över?

En av sakerna är att vända blicken åt rätt håll. Om jag nu bestämt mig för att våga följa hjärtats röst så är det ju dumt att söka inspiration hos dem som aldrig i livet skulle vilja eller våga kliva ur sin bekvämlighetszon. Att be om deras råd och åsikter bäddar ju bara för att bli nedslagen och sårad (jag talar av erfarenhet här…).

Bättre då att söka pepp och inspiration hos dem som gör eller har gjort en liknande resa. Som förstår hur tydligt själen kan tala till en då man väljer att lyssna. Det här gör jag genom att dels hitta sammanhang då jag får möta likasinnade, och dels genom inspirationsskatten som finns på nätet.

Jag nämnde i ett blogginlägg för en tid sedan att jag matar mig själv med inspiration kring själslig och personlig utveckling och entreprenörskap via nätet och fick då frågan om jag inte kunde dela med mig av lite tips. Så klart gör jag gärna det! Det finns ju oändligt mycket inspiration att hitta alldeles gratis och lättillgängligt genom Youtube, bloggar och poddar. Som en skatt som bara ligger där och väntar.

När jag började lista en del av dem blev det så långt så jag delar upp mina tips i tre inlägg med temana förebilder, entreprenörskap/kreativitet och personlig utveckling. Även om alla de kategorierna såklart starkt hänger ihop och delvis går in i varandra. Vi börjar idag med att kika på några av mina förebilder.

För många år sedan hade jag en förlegad och fördomsfull syn på entreprenörskap. Då jag hörde ordet entreprenör fick jag en bild i huvudet av en kostymklädd man med vassa armbågar. ”Driven”, kaxig och tävlingsinriktad och med lätt blodsmak i munnen. Det var så långt från den jag var och ville vara, som det kunde bli. Jag tror det allra första steget till att öppna mitt sinne för möjligheten att bli entreprenör kommer från att ha följt bloggar i många år och sett den ena efter den andra ta det steget. Fantastiska kvinnor som brinner för olika ämnen inom det estetiska/kreativa och som gjort det till sin näring, sitt liv, på sitt alldeles egna passionsdrivna sätt.

Det finns ju rätt många sådana förebilder idag att inspireras av men här kommer tre av mina första och största. Tror ingen av dem behöver några presentationer men har du mot all förmodan inte stött på dem tidigare så kolla in dem! Jag har valt ut ett av mina favoritinlägg hos var och en av dem men kika gärna runt i deras arkiv. Så väldigt mycket vackert, inspirerande och klokt.

(Bilderna kommer från deras bloggar.)

Underbaraclara (Clara Lidström)

Man måste leva noggrannt

Jonna Jinton

Mina 7 råd till att förverkliga sina drömmar

Bildresultat för jonna jinton

Kammebornia

En dag som idag

Varje gång jag läser om dessa inlägg får jag liksom en inspirationsrusch och en påminnelse om varför jag väljer att leva som jag gör. Både med och utan rosa skimmer…I nästa inlägg kommer jag att tipsa om härlig inspiration kring själfullt entreprenörskap och kreativitet.

6 Comments

 • Reply
  Ylva
  19 november 2018 at 12:05

  Hej Nina, stort tack för detta inlägg (och alla andra). PRECIIIIIIS så som du skriver känner jag och PRECIIIIIIS de länktipsen behövde jag nu. Läser alla dina inlägg men kommenterar sällan. Du skriver så bra och så äkta. Jag är också i din sits.
  TACK!!!

  • Reply
   Nina
   19 november 2018 at 12:13

   Hej Ylva,
   Å så glad jag blir att du tycker om länktipsen och mitt sätt att skriva!
   Det värmer mig verkligen.
   Tack själv för att du följer och läser <3

 • Reply
  Elisabeth Biström
  19 november 2018 at 21:09

  ”Har man en gång fått klart för sig vad ens liv handlar om då ska man vara där och kämpa. Med allt sitt väsen. Inte fuska i det som inte angår en.” /Sara Lidman (Hjortronlandet)

  • Reply
   Nina
   19 november 2018 at 21:45

   Underbara Sara Lidman! Tack för de orden <3

 • Reply
  Christa
  20 november 2018 at 19:53

  Vilket inspirerande inlägg!! Tack! Jag går dagligen runt och grubblar över samma dilemman…

  /V

  http://fondofhome.blogg.se – från kråkbo till husdröm

  • Reply
   Nina
   20 november 2018 at 19:57

   Så roligt att du tycker om! Håll utkik efter nästa så hoppas jag du får ännu mer inspiration <3

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Du kanske också skulle tycka om...