Ett favoritpyssel varje vinter är att göra fågelmat i mina små kakformar. Väldigt enkelt, väldigt snabbt och väldigt fint tycker jag. Och lättsamt att pyssla ihop med barnen. Har du provat? Så här gör man:
Ställ ut formarna på en bricka och fyll dem med frön och/eller nötter, jag tog solrosfrön som vi hade hemma. Klipp trådar lite längre än du vill att öglorna ska vara och pilla ner ett par centimeter av ändarna bland fröna på den sida som du vill ska vara uppåt då du hänger upp kakorna sedan. Smält kokosfett på låg temperatur och häll det över fröna i varje form, tillräckligt mycket för att de översta fröna ska fastna då det stelnar. Har grunda formar, som hjärtana på bilden, går det bra att hälla ända upp till kanten. Annars kan det vara bra att lämna lite öppet längst upp så de lättare lossnar ur formen. Ställ ut brickan och låt ”kakorna” stelna. Sedan är det bara att knacka ur dem ur formarna och lägga i en burk som du förvarar svalt.
Det är också fint att använda en vanlig sockerkaksform så fågelmaten bildar som en krans. Då brukar jag hänga den ”liggande” som en krona i fyra snören. Kanske låta några röda äpplen hänga under. Eller knyta en enrisbukett i fint band längst upp. Det går att variera och laborera hur mycket som helst.
De är väldigt fina att hänga i en utegran där de får vara både fågelmat och julgransprydnader. De vita kakorna lyser av så bra mot de mörka grenarna. Vi har ingen utegran som syns inifrån i år, och det är ju så mysigt att se fågelfesten från fönstret, så de fick hänga i den gamla syrenen utanför vårt köksfönster. Fint det också <3