Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Skörd och årets rikaste dag

Nu har frosten kommit till södra Västerbottens kustland och jag är så glad att vi hann få in all skörd ur trädgården i sista sekunden. I morse när jag kom ner till köket lös årets sista september-morgonsol varmt genom de skitiga fönstren, köksbänken var belamrad med drivor av pumpor och äppeldoften hängde tung i rummet. Samtidigt var marken utanför vitkrispig av frost och jag kunde riktigt se att luften var kall.

Direkt familjen har åkt på måndagarna brukar jag alltid skriva dagbok om den gångna veckan innan jag sätter igång att skriva på min bok men idag glömde jag det alldeles. Frosten lockade ut mig och kameran och mina höstluftsälskande lungor innan jag hann tänka.

Både förra helgen och denna har verkligen gått i skördens tecken. Först ut var våra Säfstaholmäpplen. Jag som har tänkt att vi nog blir tvungna att såga ner våra tre träd för de har sett så otroligt eländiga ut och inte gett frukt på flera år. Den här äppelsommaren fick vi galna mängder ur ett enda litet träd. (De andra två gav ett äpple vardera men de får väl hänga kvar ett tag till de också.)

Fick så fin hjälp med skördearbetet i år av både dotter och katt. Hönsen försökte också men de var i ärlighetens namn mest i vägen.

Det går inte att ta en skarp bild på hönor. De är ALDRIG stilla.

Oj vad jag skulle önska att vi hade en jordkällare. En dag. Till dess är jag så tacksam för kylrummet i garaget och frysbox i pannrummet. I år var dock frysboxen fylld långt innan vi tagit in allt så jag fick spana på Marketplace efter ett frysskåp. Hittade kyl och frys för 200 kr och la ut en bortskänkesannons på kylen som hämtades av en kvinna här i byn. Jag avskyr Facebook men älskar Marketplace!

Näst på tur var pumporna. Du ser ju. De grågröna Bush Baby odlade vi även ifjol och var så nöjda. Så smidigt att de kan lagras i vanlig rumstemperatur. Vi hade våra i ett tråg i sovrummet och åt den sista framåt vårvintern. Ugnsrostad med flingsalt och vitlök. Mums! Den orange som heter Bright Summer har vi inte testat förut så jag ska googla fram recept och lagringstips.

Nu står de som glada utropstecken lite överallt här inne. De kompismatchar så väl med sommarens härliga loppisduk att det ser nästan pinsamt planerat ut 🙂

Om du har hängt med här hos mig en längre tid kanske du lägger märke till att mormors symaskin fått byta plats hit till hallen nu. Vi har nämligen fått nytillskott av en ockragul gammal 100-kronorsbyrå som nu står i köket, ska visa sedan. Som sagt – älskar Marketplace.

Igår tog jag också in alla morötter. En enda odlingskrage har vi och även fast vi har plockat ur den nästan dagligen hela sommaren var det en stor tung kasse med fina morötter som jag förnöjt fick lyfta in i kylrummet. Skulle vilja ha dubbelt så mycket odlingsutrymme för morötter, då tror jag nästan vi skulle bli självförsörjande på dem.

Persiljan tål ju en hel del kyla men jag valde ändå att plocka det mesta nu. Klippte den i småbitar rakt ner i en stor plåtburk som fick plats i frysboxen. Förutom några kvistar som fick ackompanjera de sista ringblommorna i en liten vas på soffbordet. Jag har hört att persilja kan övervintra. Vill minnas att farmor pratat om att de brukade sätta en hink över och högtidligt gå ut och plocka på julafton för att dekorera julmaten med något färskt grönt. Ska testa!

Hittade också några fingerborgsblommor inne på sin andra blomning, de fick sällskap av några höstbitna pionblad på finskåpet i salen. De sista solrosorna som blommade hann jag som tur är också plocka med mig på väg in igår kväll. De i landen är fortfarande fulla med knoppar men jag tror inte de kommer att orka slå ut tyvärr.

Medan jag rensade och städade upp i odlingslanden klippte Micke gräset och till sist täckte jag in de tomma bäddarna med en massa gräs och löv. Lika mycket som jag njöt av det lummiga vildvuxna för några veckor sedan, lika mycket njöt jag av att komma ut till den tömda inbäddade trädgården i morse. Det ser rent och liksom omhändertaget ut. Allt har sin tid osv.

Så nu är det färdigskördat för i år och förråden är fulla. Detta känns som årets rikaste dag. Tack för den här sommaren.  Det enda vi inte hann med att plocka in innan frosten är lingon, och lingon måste vi ju ha. Men det ska väl gå att hitta nån flitig människa vi kan köpa några kilo av, på Marketplace förstås!

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.