Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Bygga hönshus – del 1

Hönshus på g

Sommarens projekt här hemma är att bygga ett hönshus och jag är så himla glad åt det! För flera år sedan hade vi sommarhöns i ett provisoriskt bygge i ladugården. Det var glest och eländigt men funkade riktigt bra sommartid ett par år. Tills vi fick besök av en mink som lätt kunde ta sig in genom en av alla springor. Det var en hemsk upplevelse och efter det har jag velat vänta med höns tills vi haft möjlighet att bygga ett riktigt hönshus. Och skaffa en riktig flock att behålla året om. Som jag har längtat och nu närmar det sig!

Tidigare har vi haft ”uttjänta” industrihöns från en äggfabrik i närheten. Väldigt fint, meningsfullt och massor med ägg, men nu vill jag ha tåliga lantrashöns som klarar kylan här uppe och är lite lugnare och mer lätthanterliga. Kanske kan jag inte låta bli att rädda en eller två industrihönor också. Vi får se.

Fler byggnader på gården

När man ska bygga hönshus är det viktigt att tänka igenom placeringen noga. Vårt har vi placerat på andra sidan om den lilla grusväg som går bakom växthuset fram till ladugården. Så långt ifrån grannarna som det går för att minska risken att störa. Med ett läge som låter hönorna både promenixa runt på gården där vi kan se dem, och i den vildvuxna delen av tomten som ligger ner mot åkrarna. Hönor är ursprungligen djungeldjur så de trivs när det finns träd, buskar och snår att gömma sig i. Hönshusets placering ligger också perfekt nära växthuset så vi kommer att kunna ligga och kika på dem från viloplatsen här inne.

Viloplats växthus
Hönshus vid växthuset
Hönshus södervägg

Det kändes viktigt i det här bygget, som med det mesta vi gör, att så mycket som möjligt ta tillvara sånt som redan finns. Byggelever på skolan där Micke jobbar har byggt mycket av hönshuset av spillvirke efter våra ritningar. Vi har byggt vidare och målat det med sparade färgslattar. Som plintar har vi använt gamla cementplattor som mina föräldrar bytte ut men sparade då de bodde här. På söderväggen har vi satt in ett gammalt fönster som stod i ladugården.

Hönshus-fönster bör sitta åt söder för att släppa in så mycket ljus som möjligt, stimulera äggproduktionen och ge solvärme. Men samtidigt vill vi låta dem vila under årets mörkare tid så det här fönstret känns lagom. Under fönstret kommer luckan ut till hönsgården att sitta. Mellan fönstret och luckan sätter vi ett litet skyddande skärmtak.

Micke gjorde misstaget att skämta ”Vi kanske skulle göra en liten farstukvist.” JAAA! Så roligt och fint!! tyckte jag. Tror kanske han ångrade sin spontanitet lite i det ögonblicket men nu smider vi bägge planer för hur en farstukvist skulle kunna utformas. När man får bygga ett hönshus från grunden vill man såklart passa på och göra det så praktiskt och funktionellt som möjligt. Men varför inte unna sig nöjet att göra det fint och lite lekfullt samtidigt?

Målarmicke
Min bästa människa. Som orkar med att jag sällan vill ta den enkla vägen.
Målarmicke

Den östra kortsidan har dubbla dörrar som kan ställas upp så nästan hela gaveln blir öppen. En stor dörröppning underlättar väldigt då man ska städa. Eftersom marken lutar lite åt öster kan vi dessutom ställa skottkärran med kanten ända mot tröskeln här och bara fösa ut golvströet. Härligt att kunna göra ordentligt korsdrag och vädra ur också, när det inte är för kallt förstås. Komposten ligger bland träden intill. Nära och bra för oss att tömma kärran i ett hörn, och för hönorna att äta mask-smörgåsbord.

Idag kommer taket på plats. De allra sista småbitarna av pannplåt vi sparat från takbytet i stugan. När vi är klara utvändigt tar vi nog en liten paus från byggandet innan vi sätter igång att inreda. Såklart kommer jag att visa och berätta här när det blir av. Drömmen vore att kopiera inredningen i min stilikon Pettssons hönshus. Men så var det ju det här med funktionellt också.

Riktigt lekfullt kanske vi inte ska göra det.

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.