Äkta Hem
Lantliv Trädgård & Uteliv

Skördetid

Så jag njuter av allt naturen och trädgården bjuder oss på just nu! Häromdagen tog vi en utflykt till skogen för att plocka lite blåbär till en paj. Men det slutade med att vi kom hem med över fem kilo hjortron! Har aldrig sett så mycket hjortron förut. Nu är frysen matad med hjortronsylt och lite blåbär fick vi med oss också men de hamnade i en sats sega blåbärsrutor och är redan slut.

Som ett konstverk

En annan dag plockade jag in en rejäl bunt mangold från köksträdgården och gjorde en paj till middag. En väldigt sen middag. Eftersom min sommarlediga hjärna lät första pajskalet gräddas tre gånger så lång tid som det skulle… Nåja. Vi är ju lediga och man kan alltid ta en macka i väntan på maten. Mysigt också att äta så sent att det blivit dunkelt och de tända ljusen på bordet ger effekt. Himla gott blev det! Så här gjorde jag:

Gör ett vanligt pajskal, jag använde detta recept. Repa stjälkarna från bladen på mangolden. Förväll några minuter i saltat vatten, bladen för sig och stjälkarna för sig. Låt rinna av och strimla sedan alltihop. Sprid ut i det förgräddade pajskalet tillsammans med mjukt stekt rödlök. Blanda tre dl gräddmjölk med tre ägg och lite riven ost, salt och lite svartpeppar. Häll blandningen över mangolden i pajskalet och toppa med ett paket smulad fetaost. Grädda i 200 grader tills den får fin färg och stelnar, cirka en halvtimme.

Till pajen serverade jag små morötter som jag gallrat bort ur morotslandet, stekta i smör och flingsalt. Toppade dem med lite smörfrästa kantareller. Fint och gott! Jag hade tänkt fota maten men då vi den äntligen kom på bordet var jag så hungrig så jag hade inte ro att plocka fram kameran. Du får använda fantasin :)

Detta är första året vi sått mangold som skörden blivit riktigt bra. Vi satte fröblandningen ”Regnbågsmix” från Fröbanken. Så vackert med alla dessa olika färger! Både i odlingsbädden, skördekorgen och i maten.

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du kanske också skulle tycka om...