Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Om adventsaktiviteter och friheten att styra sin tid

Här hedrar och gläds vi alldeles extra åt den här idag, vedspisen. Jag hade planer på att åka till stan på förmiddagen och göra en del ärenden. Men då vi vaknade till 20 grader kallt så valde jag att skjuta på dem till en annan dag och stanna hemma och elda och jobba i stället. Det är en av de saker jag är mest tacksam över med att driva mitt egna företag. Att jag får planera och lägga upp min tid som jag vill. Hålla till var jag vill. Men också att jag kan ändra och stuva om som jag vill, när jag vill. Ibland betyder det att stuva om arbete för att få mer tid ute. Ibland betyder det att jobba undan de dagar då jag inte vill vara ute. Evigt tacksam för den möjligheten!

Den här helgen har varit en skön kombo av effektivitet och vilsamhet. Vi har både såpskurat köksgolvet, varit på utflykt till pulkbacken, gjort pepparkakshus, frostat av frysarna, bakat sirapslimpa och lussebullar och planterat hyacinter. Vi har också ätit länge och gott, löst Melodikrysset, eldat i öppna spisen och sett Tjuvarnas Jul och Holiday. Älskar att ha vissa filmer som jag bara ser viss tid på året. På sommaren vill jag alltid se Stekta gröna tomater någon regnig dag, och nu har jag fått med mig Agnes på den traditionen. Och på julen finns det ju en massa julfilmer och gamla julkalendrar vi vill njuta av.

Jag hade tänkt att jag skulle fota lite under vårt grejande i helgen men jag glömmer det så lätt då vi är mitt i allt som är livet. Dessutom brottas jag lite med den del av mig som känner motstånd att dela sådant som kan skapa stress och otillräcklighetskänslor hos den som inte orkat eller hunnit eller kunnat det hen velat. Eller väcka sorg över att önska en familj men leva ensam. Men den större delen av mig känner att det ju är alldeles orimligt att vi, i våra egna kanaler, ska tona ner eller låta bli att dela sånt vi verkligen gläds åt. Hur våra glädjeämnen landar hos varje person som läser kan vi ju inte ha kontroll över. Vi kan omöjligt dela på ett sätt som passar alla. Bara sträva efter att vara sanna mot oss själva. Jag jobbar på att komma ihåg det.

Jag är så förtjust i den här adventskalendern som min mamma har målat. Här hängde det ett litet paket varje advent under min barndom. Så har jag gjort med mina barn också, fyra små paket känns bra mycket mer rimligt än ett varje dag. Sedan jag styrt om mitt liv och har mer tid än pengar så har vi i stället en lapp med någon form av aktivitet varje dag. Oftast bara nåt enkelt, typ pepparkaka efter frukost eller tända ljus vid kvällsläsningen. Några av dem handlar om att ge till andra, tex. att säga något snällt till någon under dagen och berätta på kvällen eller skänka en slant till någon organisation. Och på helgerna brukar det bli lite större pyssel, mest sådant som vi ändå vill ha gjort innan julafton. Både pepparkakshuset och lussebullsbakandet var såna aktiviteter.

Min lilla, hon är den mest kreativa fantasisprakande virvelvind jag mött och hon styr upp en massa små och stora projekt oavsett min inblandning. På skafferidörren hänger hennes egna kalender som hon gjorde för flera månader sedan med adventstiden i siktet. Bara decemberbladet kvar nu. Med en tomte precis lika rar som den mamma målat <3

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.