Äkta Hem
Hållbarhet Hem & Inredning Lantliv

Snötvätta trasmattor

Nu när vi har såpaskurat köksgolvet och bytt till juliga trasmattor så passade jag på att snötvätta de vi har där i vanliga fall. Två riktiga favoriter, långa och med fina mönster. Den ena från farmor och den andra från mormor.

Snötvätt är ett så skonsamt och bra sätt att rengöra trasmattor. Och den puderlätta nysnön som fallit senaste veckan är perfekt för mattvätt. Har du testat snötvätt någon gång? Först rullar man ihop mattorna och ställer ut dem så de får bli lika kalla som utomhusluften. Detta för att inte snön ska smälta på mattorna så de blir blöta. Sedan är det bara att rulla ut dem i snön.

Sparka lite snö över mattorna och borsta kors och tvärs med piasavaborste. Vill man kan man också trampa runt på mattorna så snön gnids runt på dem. Låt dem ligga i snön ett tag och borsta dem sedan någorlunda fria från snö innan du viftar av dem det som sitter kvar och bär in dem på tork.

Har du en trapp hemma är det perfekt att hänga dem över trappräcket, annars över en dörr. Det är bra om de inte hänger vridna för då kan de bli lite sneda. Det är ytterst lite fukt i dem då man tvättar på det här sättet så det gör inget om en del av mattan ligger mot golvet. Den torkar snabbt ändå. Och doftar så gott och fräscht. Et voilà – rena fina mattor på ett kick. Helt utan kemikalier och elförbrukning.

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du kanske också skulle tycka om...