I helgen blev det paus från trädgårdsarbetet och fokus i köket i stället. Gårdagen gick i bakandets tecken för vi skulle sälja fika på Agnes fotbollsmatcher idag. Två långpannekakor, som inte gick åt, så nu har vi fika i frysen, tjohoo! Dessutom bakade jag havrebaguetter och plockade nässlor som fick bli nässelsoppa med gräslök och grädde. Bland det godaste jag vet i soppväg. Med mjukkokta ägghalvor i.
Direkt vi kom hem från matcherna idag gick jag ut i köksträdgården och plockade in ett gäng rabarber till rabarberkräm. Det är så vansinnigt lyxigt att bara gå ut på gården och plocka middagen! Särskilt den här tiden innan odlingarna börjar ge utdelning. Vi har två stora ruggar med rabarber så det är bara att passa på nu då de är så späda och goda.
Rabarber är ju så galet vackra också. Både stjälkarna, bladen och blommorna. Kolla färgskalan!
Jag pusslade ihop några olika recept och fick till en himla god kräm om jag får säga det själv. Nystött kardemumma och äkta vaniljpulver. Mums!
Här kommer receptet på min kräm om du blir sugen att prova:
Rabarberkräm (4 portioner)
ca 500 g rabarber
0,5 l vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk kardemummakärnor
Vaniljpulver efter smak (jag tog ca en halv tsk men kommer nog att ta en hel nästa gång)
Koka upp vattnet med den stötta kardemumman, socker och vanilj. Tillsätt rabarberna skurna i små bitar och låt koka stilla under lock i 15 min. Rör under tiden ut 3 msk potatismjöl i lite vatten. Tillsätt sakta under omrörning då rabarberna kokat klart. Låt allt koka upp snabbt igen. Häll krämen i en skål och strö över lite socker (förhindrar skinnbildning på krämen). Servera krämen ljummen eller kall med mjölk och lite grädde.
Allt är nu uppätet men jag plockade in en blomstjälk från rabarbern också som får stå i en kanna på köksbordet. Tänk att vi springer i butiker och köper dyra snittblommor när dessa konstverk finns i var och varannan trädgård <3
2 svar
Åh så gott!! Jag verkligen älskar rabarber och kunde känna syrligheten dra i kinderna när jag läste detta. Jag fick en bunt rabarber av en granne häromdagen (så fint!! <3) och ser fram emot att koka sylt på dem med just kardemumma. Den allra bästa smakkombinationen, det är jag säker på!
Ja! Rabarber den här tiden är verkligen så lyxigt och gott. Jag har ätit rabarberpaj flera dagar nu 😊