Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Göra gräsmattan till äng – det enkla sättet

Ett av sommarens projekt är att förvandla baksidan av vår gård, den som vetter ut mot vägen, till äng. När mormor och morfar levde på vår gård så var det äng här. Det blommade bland annat prästkragar, blåklockor och rödklöver och längs med huset stod en rad gamla rönnar. Mamma har berättat att hon brukade ligga där på ängen och sola när hon var tonåring. Och att ibland satt hon, mormor och morfar där och fikade om sommarkvällarna och då brukade morfar säga ”Nu ha vi´ne bra.” När jag får höra sådana saker vill jag genast knäppa med fingrarna, resa bakåt i tiden, sätta mig där intill på filten och ge den där morfarn jag aldrig hann träffa en stor kram.

Mormor och morfar vid sin sommarstuga. Det såg ut att ha´ne bra även där.
Gissningsvis början av 90-talet då några av rönnarna fortfarande stod kvar.

Rönnarna blev så gamla och dåliga så de var mamma och pappa tyvärr tvungna att ta bort för många år sedan. Nu står en yngre rönn, antagligen en ättling till nån av de gamla, vid brevlådan och så finns en björk och en tall vid vägen. Vi har satt tre Sävstaholm-äppelträd längs gången till huset och för ett par år sedan satte vi ett par små plommonträd vid huset. I övrigt är den här sidan av gården mest bara 600 kvadratmeter gräsmatta.

Gräsmatta är bland de sämsta och tråkigaste jag kan tänka mig i trädgårdsväg. Den tar massor med tid att klippa och under tiden spottas det ut koldioxid, den är dålig för den biologiska mångfalden och pollinatörerna och så tycker jag inte det är särskilt fint heller. Särskilt inte såna där hårdgödslade (=artfattiga) och riktigt kortklippta gräsmattor som oftast står bruna och uttorkade redan i juni. Vi har redan gräsmatta på annat håll på tomten att spela kubb och krocket på, det räcker. Så nu gör vi om hela gräsmattan på baksidan till äng!

Göra gräsmatta till äng

Det går att få äng hyfsat snabbt genom att skala bort grässvålen och så ängsfröer, med all vattning och ogräsrensning det skulle medföra. Men så mycket tid, pengar och energi tänker vi inte lägga utan vi kör den betydligt enklare latmansvägen. Det kommer att ta några somrar innan den är en riktig äng men varför stressa? Eftersom vi aldrig har gödslat gräsmattan och dessutom alltid har samlat upp allt gräsklipp till kompost och täckodling i köksträdgården (gräsklipp som ligger kvar gödslar gräsmattan) så är den här gräsmattan redan ganska mager. Perfekt utgångsläge eftersom ängsväxter trivs på magra jordar.

Det enda vi behöver göra nu är att inte klippa gräset i sommar. Ack och ve ett sånt arbetsamt trädgårdsprojekt… I slutet av juli/början av augusti, ett par veckor efter att allt har blommat över är det dags att slå gräset med vass lie eller röjsåg. Växterna ska ligga och torka och fröa av sig några dagar och sedan krattar vi bort det hela. Kanske gör vi en liten hässja och torkar det så vi kan använda det till hönsens reden. Annars får det bli kompost och ge näring till kommande års odlingar.

Göra gräsmatta till äng

Svårare behöver det inte vara att göra gräsmattan till äng! För varje år blir jorden magrare och ängsväxterna trivs allt bättre. Vi har redan lite smörblommor, rödblära, klöver och kärringtand. Eller om det är kråkvicker? Får se när det börjar blomma.

Nu i början har vi också en hel del maskrosor. Jag tycker om när det växer maskrosor i gräsmattor men några ängsblommor är de ju inte direkt. Men så läste jag i nya Gård & Torp (nr 7 2023) att det är bra med maskrosor på blivande ängar för de suger mycket näring ur jorden! Det fanns en hel del intressant att läsa i den artikeln så den kan jag rekommendera. I den här artikeln på Naturskyddsföreningens hemsida finns också en massa bra info om du blir sugen på att göra gräsmattan till äng hemma hos dig.

Göra gräsmatta till äng
Göra gräsmatta till äng

Den här gamla uteplatsen ska vi riva bort. Den står bara tom och förfaller för vi hålls hellre på framsidan av huset då vi är ute. Här har jag spenderat mååånga sommardagar som barn. Här firade vi då jag tog studenten. Här rensade jag bär med mamma. Här har jag ätit så många middagar, bullar och såklart glassar. En tradition eller vad man ska kalla det var att alltid stoppa ner glasspinnen i gliporna i trallen då man ätit upp. Ser fånigt mycket fram emot att se drivorna av glasspinnar under trallen då vi river i höst. Där under är ju marken redan bar och mager så där tänger vi slänga ut lite ängsfrön anpassade för norra Sverige som vi har köpt från Pratensis. Hoppas en del gror trots att det är ett par år sedan vi beställde hem dem.

Det här känns så bra. Liksom logiskt. Finare, enklare och snällare. Och jag kommer absolut att bre ut en filt och bjuda på fika på vår lilla äng. Och säga ”Nu ha vi´ne bra.”

Göra gräsmatta till äng
Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

2 svar

  1. Oh så fint, och inspirerande! Börjar genast fundera på vilken del av gräsmattan som skulle passa bäst spö äng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.