Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Skapa längtanstavla

Igår kom Agnes på att vi skulle göra längtanstavlor tillsammans. Något vi gör då och då under året och som är så fint att göra med någon en tycker om. En stund av kreativitet och en sorts upptäcktsfärd i det inre. Många kallar det för visionboard men för mig klingar det ordet lite ”målbild”, alltså en vision att uppnå, och då blir det en sorts strävan/prestation i det hela.

Jag kallar det för längtanstavla och tänker att det mer handlar om att konkretisera en känsla inuti. Något att använda som en sorts stöd och ledstjärna snarare än målbild. Det handlar om att låta intuitionen tala om vad en längtar efter och sedan låta händerna göra det till något konkret. Att försöka tjuvkoppla ögonen direkt till hjärtat och maggropen utan att gå via hjärnan, för det är i hjärnan många av rädslorna bor. Det är också där vi ofta sätter upp hinder för oss själva innan vi ens fått hitta fram till vår längtan, än mindre uttrycka den.

Den här gången höll vi oss till lättsamma ämnen dock. Agnes ville göra en längtanstavla för påsken som hon ser så mycket fram emot. Så jag plockade fram tidningshållaren med gamla vårnummer av Lantliv och så körde vi igång. Det är så roligt att se hur olika vi gör det här. Dels för att hon är barn och inte har tappat så mycket av den naturliga kopplingen till sin intuition, men också för att vi är så olika personligheter. Medan jag är mer eftertänksam, lugn och noggrann så är hon mer snabb, eldig och driven. Älskar att se det hos henne.

Innan jag ens hade samlat på mig nog med material så hade hon både samlat, klippt, hämtat mer material i pysselrummet och klistrat dit allt precis som hon ville ha det. Klart! Världens härligaste påsk-gladaste längtanstavla. Med längtan efter godisägg, prydnadsägg, vanliga ägg, firande, den spirande känslan av vår och massor med solgul färg. Råkade matcha duken och tulpanbuketten på bordet precis.

Själv rev jag ut så mycket material ur tidningarna att det inte rymdes på ett papper. Jag kände att det var två olika teman bland bilderna så det fick bli två längtanstavlor. En för den tidiga våren utomhus. Mycket jord. Doften av fuktig jord i nästan. Känslan av jord i direktkontakt med huden. Det längtar jag alltid så mycket efter då snön bildat en barriär mot marken i flera månader.

Men också den första grönskan. Vitsippsmattor och späda ljusa grässtrån bland allt det vissna. Kvällar då det är svalt ute men växthuset äntligen börjat hålla sig ljummet större delen av dygnet. Å!

Jag upptäckte att det fanns ett vattentema också. Bäckar som porlar djupa av smält snö och en välanvänd havsblå eka. Tror det är längtan efter mer tid i vår stuga som kommer fram där.

Inga konstigheter eller överraskningar här. Rustikt. Landet. Jordfärger till den jord-människa jag är. Och klart det ska bli härligt med vår! Men så har vi den andra längtanstavlan som var intressant att titta på i efterhand.

Vad hände nu? Det är framför allt den högra sidan jag tänker på. Är det….. är det PASTELLFÄRGER målade på väggen?! Har jag, som blir på djupet ledsen när någon målar över originalmöber, valt en bild på ett (jord)brunt skåp som någon är i full färd att kladda över med babyblått?! Ja. Det verkar så. Vad symboliserar det?

Jo, det verkar som att jag vill måla. Jag vill färg. Jag vill lekfullhet. Jag vill skapa med mina händer. Jag vill blanda upp min jordiga eftertänksamhet med fler skratt och ryck på axlarna. Jag behöver ha det mera lättsamt. Och det behöver verkligen mitt hem också! Den fantastiska och trygga men också tunga och ganska svårmodiga urmodern vi får leva i. Måla över originalmöbler kommer verkligen inte på fråga. Då är vår gräns passerad för länge sedan. Men kanske att jag vågar mig på att måla om någon av alla gråa dörrar i nån härlig färg. Ytterst busigt för att vara jag 🙂

Det är så intressant att se vad som kommer fram i en längtanstavla. Både i hur det känns under själva processen och såklart att sedan analysera. Att upptäcka teman och mönster och vad de kan stå för på insidan. Har du testat att göra längtanstavlor någon gång? Skulle du vilja att jag delade med mig mer om hur jag och mina kursdeltagare gör? Jag klurar nämligen på om jag ska bjuda dig som följer på en del ur kursen, och kanske får det bli den här övningen.

Vill du ha mer inspiration och kunskap kring hur du kan använda ditt hem för välmående? Skriv upp dig för mina inspirationsmejl här så hörs vi snart <3

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.