Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Vår hall under förvandling

Hallen genom salsdörren

I mitt förra inlägg visade jag ju lite bilder från vår inre hall, jag kom på att jag ju inte visat hur renoveringen av den yttre hallen ser ut! Jag börjar med att berätta lite bakgrund. Vi bor i en västerbottensgård, en klassisk parstuga med kök åt söder, kammare och hall i mitten och salen åt norr. Huset är såsom många andra västerbottensgårdar utbyggt med ett trapphus. Jag tror utbyggnaden gjordes kring 1930 då mormor och morfar tog över efter hans föräldrar. I utbyggnaden rymdes trapp till övervåningen med ett kallskafferi undertill, en nedre och en övre hall. Par-ytterdörren ersattes med en enkel ytterdörr i hörnet på utbyggnaden. Det finns inga bilder på hur huset såg ut innan utbyggnaden men så här såg det ut efter.

Morfar med hästen framför huset
Morfar med sin älskade häst Laila i förgrunden <3

Längst bort i vår ladugårdslänga ligger gårdens utedass men i slutet av 40-talet/början av 50-talet ville mormor och morfar modernisera genom att bygga toalett och badrum inomhus. De valde då att bygga det i nedre hallen och ytterdörren flyttades från hörnet till framsidan på utbyggnaden för att det skulle få plats, och där har den suttit sedan dess. Först med ett enkelt skärmtak över och sedan med balkong över. Inser att jag inte tagit några bilder på husets framsida med systemkameran, så här kommer en gammal Instagram-bild som visar huset 1941 och 2016. I usel bildkvalitet. Sorry 🙂

Här kan du läsa mer kring vårt beslut att flytta tillbaka entrén till hörnet och se lite fler bilder på ”nygamla” entrén om du vill. Kortfattat – vi tyckte det blev finare och bättre så, både på in- och utsidan. Men åter till hallen. Jag hade inte fotat med systemkameran i hallen innan ombyggnaden heller, kanske ett tecken på att jag inte var stormförtjust 🙂 Men den här mobilbilden tycker jag om.

Finbesök <3

Till höger i bild ser du dörren till det stora gamla badrummet. Hallen var rätt mysig men smal, trång och mörk då ytterdörren var stängd. Så här ser samma vy ut numera.

Yttre hallen rakt fram

Där ytterdörren satt har vi nu ett fönster med utsikt ner över åkrarna och viken. Här ska såklart kompletteras med pärlspont och fönsterfoder. I hörnet bygger vi en liten gästtoalett så där spetsgardinen hänger kommer toalettdörren att vara. Behändigt nära ytterdörren.

På hallbänken

Jag älskar att hallen är så ljus och luftig nu. Gästerna har fått en rymligare hatthylla (som jag bytte till mig mot en retroklänning jag inte använde :)) och en rejäl sittbänk/skohylla som vi byggt själva av en gammal bordsskiva. Våra egna kläder hänger vi i skrubben under trappen. Skönt att mötas av en ren och städad (nåja, för det mesta) plats då en kommer hem i stället för en vägg av skor, jackor, hjälmar, reflexer och gud vet allt.

Tittar ut

Och jag älskar också det första jag ser då jag lämnar hemmet. Utanför den förra entrén fanns bara en stor öppen gräsmatta så blicken rann liksom direkt iväg från gården och ner över åkrarna. Fint det också såklart men jag föredrar känslan då man kikar ut genom nya entrén. Först ladugården, köksträdgården, växthuset och sedan kommer åkrarna och viken nedanför. Först känslan av att vara hållen i det trygga, sedan känslan av det öppna utanför gården.

Utsikt från bron
Utsikten från bron en ljummen augustikväll förra sommaren

Då allt snickrande är klart här i hallen kommer vi nog att måla om den vita panelen till en annan kulör. Ljust grågrön kanske. Med allt nytt ljus här inne så finns det utrymme för en mörkare nyans på väggarna utan att det för den skull blir mörkt.

Eftersom det är lite provisoriskt nu så har jag inte inrett den yttre hallen så mycket. Mest bara det praktiskt nödvändiga. En tålig trasmatta och en liten spegel innanför dörren och en taklampa jag hittat second hand. Visst är den söt! Som en kola-karamell 🙂

Taklampa
Hallen från salen

Det är verkligen värdefullt och viktigt att ha en hall man tycker om. Vår hall är det första som jag och min familj möts av då vi kommer hem och det sista vi ser då vi lämnar hemmet. Det är också den vi möts av då vi kommer ner från nattens vila för att starta en ny dag. Jag vill att den ska ge oss en skön, lätt och välkomnande känsla.

Har du några inredningsfrågor för just hallen i ditt hem? Skriv en rad i kommentarsfältet så får vi bolla lite tankar och idéer <3

Rosenvinge bakom björkris

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

2 svar

  1. Men oooh så vackert! Jag snubblade in till din blogg av en slump men efter det här inlägget känner jag mig helt fast. Så vackert ni bor och så många detaljer och bilder jag engageras av. Morfar med hästen, hönsen som hälsar på, de vackra inredningsdetaljerna och den m a g i s k a trädgården jag tycker mig kunna ana utanför dörren. Tack för morgonens inspirations- och energiboost. Jag ser fram emot att leta mig runt i ditt arkiv och att komma tillbaka hit, ofta!

    1. Å men tusen tack Alicia! Så himla glad jag blir över dina ord <3 Du är såå varmt välkommen att följa och rota runt i arkivet 🙂 Och har du några funderingar så finns jag här.
      Kram på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.