Äkta Hem
Hem & Inredning Trädgård & Uteliv

Sådd och vårmöblering

Vårkrans på skafferidörren

Plötsligt en dag bara fanns den där – den starka lusten att så frön och göra påsk i köket. Vi har olika möbleringar i köket beroende på årstid. På hösten och vintern ställer vi kökssoffan under söderfönstret och har matbordet där. Då känns det mysigt och ombonat. Skönt att kunna krypa upp i soffan med filtar och kuddar och sitta länge, länge.

På våren och sommaren känns det bättre att skapa ljus, luft och rymd. Vi är mer i rörelse, mer ute på gården och det känns skönare att flytta in matgruppen mitt i rummet än att sitta i solgasset vid fönstret och äta. Det naturliga startskottet för vår-/sommarmöbleringen är då vi sätter i gång alla sådder. De uppskattar solgasset från söder desto mer.

Sådder i söderfönstret

Mormors symaskin tjänar alltid som barnkammare på våren, tills det blivit varmt nog att flytta ut sådderna i växthuset. I år har jag skippat att för-så i plastbrätten. En del får bo i avklippta mjölkkartonger och mindre vackra kärl men en hel del rymdes i de fina gamla lerkrukor jag samlat på mig genom åren.

Sådd i lerkrukor

Praktiskt placerade i en gammal trälåda med handtag så det går lätt att vända dagligen så alla får lika mycket ljus. Och lätt att bära ut och in då det är dags att vänja dem vid svalare temperaturer.

I år försökte jag verkligen vara lite mer måttlig i mängden jag sådde. I fjol fick jag ge bort massor pga. platsbrist. Det ser ju så lite ut då man står där med de små fröna i handen. ”Lika bra att så alltihop då jag liks köpt dem”. Men det går ju faktiskt riktigt bra att spara frön ett par år har jag insett.

Närbild sådd

Förra årets gurkodling gick sisådär. Plantorna var helt översållade med blommor men fick mjöldagg och nästan alla blommor ramlade av. I år ska jag testa att ha några utomhus och några i växthuset och se vilka som klarar sig bättre och ger bäst skörd. Denna sort – Sonja från Runåbergs Fröer ska visst klara friland. Någon som har testat den?

Walk-in-skafferi

Min nygamla kraftplats – gungstolen byter sida om skafferiet. Härifrån ser jag rakt igenom alla nedervåningens rum, ut till brokvisten genom ena köksfönstret, ut till söderväggens bondros genom det andra och ut till vår lilla byväg genom det tredje. Tryggt ”stöd” på sidorna av skafferiet och symaskinen, och av gammal timmervägg i ryggen. Klart man vill sitta här <3

Vårbonad

Vårbonad på väggen och trädgårdstidningar nära till hands. Ljuva tid vi har framför oss nu! Det här med att inreda och möblera olika beroende på säsong kan ju verka lite omständigt och kanske onödigt. Men det är inte något jag gör ”pliktskyldigt” för att jag känner att jag borde eller något sorts rastlöst förändringsbehov jag har.

Jag är övertygad om att vi mår bra av att samspela med årstiderna. Att genom inredningen förstärka eller balansera det som händer i naturen som omger oss är mer än yta. Att skapa en miljö att leva i som vi tycker är fin är viktigt. Men det visuella är bara en liten del av hur miljöer påverkar oss.

Då vi inreder med hjälp av intuitionen, lusten och naturens cykler snarare än utlåtanden från trendspanare och jakt på snygg yta. Då blir det så mycket mer än inredning. Det blir meningsfullt på djupet. Jag skulle vilja sträcka mig så långt som att kalla det en helig ritual <3

2 Comments

 • Reply
  Alicia Sivert.se
  18 april 2019 at 13:18

  Jag tycker det låter alldeles ypperligt att möblera om vid årstidsskiftena, och mer slitsamma förändringsmetoder finns ju. Tänker ofta att det är så kort tid vi får njuta av jul- och påskpynt och att jag istället vill hitta sätt att säsongspynta. Att möblera om har jag inte tänkt på, men det låter både mysigt och genomtänkt och som en ritual som skapar stämning i sig!

  • Reply
   Nina
   21 april 2019 at 09:37

   Precis! Säsongspynta är ett bra ord. Eller åtstidspynta. Tack för dina ord <3

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Du kanske också skulle tycka om...