Äkta Hem
Hållbarhet Lantliv Trädgård & Uteliv

Vår köksträdgård en tidig morgon i augusti

Jag har alltid varit morgonpigg men under en lång tid har jag haft problem med nattsömnen och brukar ligga vaken på småtimmarna för att sova som godast på morgonen/förmiddagen. För några dagar sedan fick jag ett smakprov på hur det brukar vara för mig. Jag sov gott till morgonen och vaknade riktigt tidigt. Pigg! Så oerhört skönt.

Jag såg morgonsolen glimma lockande bakom gardinen, drog på mig kläder och smög ut i trädgården med kameran. På sommaren tycker jag att tidiga morgnar och sena kvällar är de allra bästa stunderna på dygnet. Mitt på dagen är ljuset så starkt, solen så het och ljuden så påträngande. Denna morgon var alldeles stilla, tyst och mjukvarm. Solen glittrade i viken här nedanför åkern och det kändes som att jag var ensam vaken i hela världen.

Växthuset i morgonsol

De senaste åren har jag i sviterna av min utmattning inte riktigt haft ork och lust att odla och göra fint i köksträdgården men denna sommar njuter jag så väldigt av det. Nu prunkar och växer det så vi nästan ser skillnad från dag till dag.

Slingerkrasse

Kolla in denna Slingerkrasse till exempel! Jag sådde en massa frön av den tidigare i vår men av någon anledning var det bara denna enda som grodde. Nästan tur tänker jag när jag ser hur den breder ut sig i bädden. Här använde jag en gammal gisten piedestal som klättertorn. Den är helt vriden och ranglig och går inte alls att ha som piedestal utan har bara stått i ladugården många år men det kan löna sig att spara det som är gammalt och vackert även om man inte alltid kan se användningsområdet direkt!

Linnetagetes

I bädden intill växer höga sirliga Linnétagetes tillsammans med broccoli.

Linnetagetes mot broccoli

Jag tycker så mycket om kontrasten mellan den eldiga tagetesen och de svalt gröngråa broccolibladen. Det är första året jag odlar broccoli, hoppas på stor skörd!

Broccoliblad

En annan förstagångare är Ringblomman. Jag har nog över lag varit lite dålig på att prioritera blommor i köksträdgården men det är ju verkligen ett stort lyft att kombinera allt det ätbara med ätbara blommor, det ska jag fortsätta med.

Ringblommor

Ringblommorna samsas i bädden med gräslök, palsternacka, morötter och vitbetor. Jag är så glad att vi kom på det här med vitbetor – samma goda smak som rödbetorna men man slipper sölet med den röda färgen som så lätt gör fläckar här och var.

I den fjärde bädden har vi sockerärter, prydnadspumpor, sallad och Zinnia. Har du testat att så prydnadspumpor någon gång? Hoppas de ger många vackra frukter att dekorera med i höst.

Sockerärter och Zinnia

Zinnia orange

Mitt i köksträdgården har jag gjort en liten rund örtagård med dill, persilja, oregano, timjan och koriander som växer runt en stor kruka luktärter. Kryddörterna mår dock inte alls bra där. Jag tog en genväg och köpte färdiga örter i mataffären som jag bara stoppade ner i jorden. Vet inte om det är därför eller om jorden är dålig men nästa år ska jag försöka så egna och se om det går bättre. Luktärterna mår desto bättre och jag kan plocka in buketter ofta. De sirliga lätta blommorna och bladen gör sig himla fint i buketter tillsammans med de lite stabbigare Zinnia tycker jag.

Luktärter i motljus

Det sägs att det är ett dåligt äppelår i år och de tre Säfstaholm-träden vi har längs infarten har knappt någon kart alls men här i köksträdgården har vi ett litet melonäppelträd som har riktigt gott om kart i år.

Äppelkvist

Bär har vi desto mer av. Trots att vi föryngrade jordgubbslanden i våras kommer det så pass med jordgubbar att vi kan plocka några mest varje dag. Åkerbären har spridit sig och växer i mängder i gruset, gräsmattan och under vinbärsbuskarna. Buskarna med svarta vinbär är så tyngda av bär att de lägger sig mot gruset, nästa år måste vi bygga stöd åt dem.

Jordgubbe

Älskar hur jordgubbsbladen har en liten vattendroppe längst ut på varje spets, som att de är dekorerade med små glaspärlor.

Å vad det är roligt med odling! Och det känns så himla bra att kunna ställa härodlad mat på bordet som man med säkerhet vet inte har varit i kontakt med några bekämpningsmedel eller konstgödsel. Skulle bara vilja ha mer av allt. Nästa år tror jag vi ska utöka odlingsytorna med minst ett par bäddar mot växthuset till för att kunna så större mängder av varje sort. Och kanske plöja upp ett potatisland på åkern här nere. Kanske blir det av, kanske inte. Men att planera och drömma är ju halva nöjet <3

Växthuset bakom köksträdgården

0 0 votes
Article Rating
Följ kommentarer
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
äldst
nyast most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mittskogshägna
Mittskogshägna
4 years ago

Så vackra bilder! Önskar ofta att jag vore morgonmänniska, men det är tyvärr inget jag någonsin kommer att bli. Men jag håller med dig, det är som vackrast på morgonen och kvällen! Tack för att jag fick titta förbi hos dig förut i somras förresten :-) Kram /Petra

Du kanske också skulle tycka om...

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x