Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Suveränt recept på krusbärssaft med mynta

Lite längre ner ska du få ett riktigt bra och enkelt recept på godaste saften jag vet, krusbärssaft med mynta. Men först måste jag visa – kommer du ihåg att jag berättade i våras om att övervintra och föröka mynta? Så här ynklig såg fjolårets myntaplanta ut i maj efter en vinter i pannrumsfönstret.

Övervintrad mynta

Jag delade rotklumpen och satte i nya krukor och klippte de gröna topparna och satte i vatten för att få fler plantor. Först fick de stå i växthuset en tid och när det blivit varmt nog ute petade jag ner alltihop i en träbalja vid husväggen. Och nog får man säga att resultatet blev lyckat!

Mynta
Mynta

Vi har skördat mynta till saftkok i två omgångar, senast igår, och det syns knappt. Tänk att det som från början var en liten kruka med ICA-mynta blev till detta överflöd. Det passar extra bra med massor av mynta just i år för vi gav våra bärbuskar några spadar hästgödsel som blev över då vi fixat hästbajslasagnen i våras, och har därför fått bättre bärskörd än nåt annat år. Våra buskar med gula krusbär gav ungefär det dubbla mot ifjol så tillsammans med myntan kokar Micke nu sats efter sats av familjens favoritsaft. Jag lovade ju dela det receptet förut, här kommer det:

Krusbärssaft med mynta

Mickes krusbärssaft med mynta

2 liter krusbär

6 dl vatten

4 dl myntablad (löst packade)

6 dl strösocker


Koka krusbär, vatten och mynta i 10 minuter. Mosa bären mot kanten på kastrullen.

Sila i silduk. Då bärmassan runnit av, häll tillbaka saften i ren kastrull. Rör ner socker och koka ca 5 minuter. Skumma av.

Fyll upp i rena och varma flaskor.


Jag tycker det blir allra godast (och så fin lite ovanlig färg!) med gula krusbär men röda blir också bra. Ett annat tips är att blanda den koncentrerade saften med lite bubbel för en god drink. Lycka till!

Krusbärssaft med mynta.
Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.