Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Göra gräsmattan till äng – dags att hässja

Här kan du läsa det första inlägget om vårt val att göra gräsmattan till äng på enklast möjliga sätt.

För ett par veckor sedan slog vi gräset på baksidan, vår blivande äng, med röjsåg med vass trekantsklinga. Det har fått ligga kvar och fröa av sig men nu i helgen var det hög tid att ta hand om det. Vädret har varit blött senaste tiden och vi har otroligt mycket dagg på nätterna här vid havet så gräset var långt ifrån torrt. Men nu gick det inte att vänta längre! Vill ju inte att det ska ligga kvar och gödsla marken.

Göra gräsmattan till äng

Jag började med att räfsa ihop det mesta gräset i högar som fick blåsa igenom lite medan vi jobbade. Sedan byggde vi en hässja av grovt sly som växte nere vid komposten. Skulle ha fotat den innan vi la på gräset förstås men var så ivrig så det tänkte jag inte på.

Göra gräsmattan till äng
Göra gräsmattan till äng

Hade varit kul att bygga den enligt konstens alla regler men sly från gården och träskruv känns som en bra ide när tiden är knapp. Vår enkla konstruktion: Vi skruvade ihop två kortsidor med tre horisontella ribbor vardera. En överliggare mellan kortsidorna och två tvärgående störar från överst på kortsidorna ner till marken i mitten. Vi såg till att kortsidorna lutade inåt upptill för att det skulle bli så stadigt som möjligt. Sedan la vi våningar av slanor löst på varje ribba. En del av gräset var lite för kort för att ligga kvar bra på slanorna så vi lindade slitstarkt natursnöre i sick-sack-mönster mellan dem. Funkade fint!

Göra gräsmattan till äng

Jag trodde att gräset bara skulle räcka till nedersta våningen på sin höjd, Micke trodde bara hälften av gräset skulle rymmas på hässjan. Men turligt nog blev det mittemellan – hässjan räckte precis till allt gräs. Nu hoppas jag på bra torkväder så vi kan ta reda på gräset sedan. Det ska vi använda i redena hos hönsen. Och till att strö ut i hönsgården i vinter så de får något kul att rafsa runt i då marken är frusen.

Älskar att se hässjan stå här bakom huset. Förutom att jag tycker det är fint och doftar gott så är det något mer. Något djupt tillfredsställande som inte går att förklara. Kanske är det alla dessa generationer av bönder i mina släktled som gör sig påminda. Kanske skrattar de åt vårt bygge och den fjuttiga mängden hö. Det bjussar jag på.

Göra gräsmattan till äng
Göra gräsmattan till äng
Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.