Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Vårt kök

Då vi tog över vår gård 2010 var det stora gamla lantköket omgjort till vardagsrum. Köket fanns i stället i kammaren intill och däremellan satt en furuspaljé på äkta 70-talsmanér. Eftersom vi ville ta tillbaka original-planlösningen hade vi alltså i uppgift att rita upp ett helt nytt kök i detta 36 kvadratmeter stora rum med tre fönster och två dörröppningar. Det låter kanske inte så svårt men oj vad vi vred och vände, stötte och blötte innan vi kom fram till en lösning som kändes bra. Ibland är det svårare att se bra lösningar då inga begränsningar finns för det är svårt att veta var en ska börja. Vad en ska utgå ifrån.

Vi visste att vi ville mura upp den rivna murstocken igen och sätta in en vedspis, den platsen var förstås given. Allt annat låg öppet. Vi bestämde också rätt snabbt att vi inte ville låta arbetsbänk löpa längs något fönster och på så vis bygga för fönstret nertill. Kvar fanns spridna väggstumpar där vi skulle försöka få till den så kallade kökstriangeln som går ut på att avstånden mellan spis, disk och kyl/frys inte ska vara för långt ifrån varandra så köket blir svårarbetat och opraktiskt. Det behöver vara nära från spis till diskho för att vi inte ska behöva gå långt för att hälla av kokvatten och därmed öka olycksrisken. Diskho och diskmaskin bör förstås ligga intill varandra för att en ska kunna skölja av disken innan en stoppar den i maskinen. Det ska helst vara nära mellan kyl/frys och spis för att inte behöva lägga så mycket tid på att springa emellan då en ska laga mat. Så säger triangelregeln om man googlar på ”planera kök”.

Kruxet var att allt inte fick plats utan att bygga för något fönster. Vi hittade ingen lösning och ett tag kändes det nästan lite hopplöst. Men så en kväll då vi satt med ritningarna klack det till. Tänk om vi skulle ha två diskhoar! Vad är det egentligen som säger att det bara ska vara en? Och så får kyl/frys bli fristående i ett tredje hörn, att gå några steg extra har väl ingen dött av och så vansinnigt bråttom är det väl inte att de sekunderna spelar någon roll?! Vi skiter i triangelregeln och gör det som känns rätt för oss och för detta hus!

Kylskåpen

Så fick det bli och vi är såå nöjda med resultatet. Invid vedspisen fick den elektriska spisen plats och över det en stor murad spiskåpa där fläkten är inbyggd. Ett hörnskåp med ”karusellhyllor” inuti för alla kastruller och bunkar, en enkel porslinsho för att hälla av kokvatten, skölja grönsaker och så vidare. Och en lådsektion för matlagningsredskap, pannlappar, grytunderlägg och sådant.

Under fönstret byggde vi en sittbänk med förvaring under locket. Här har vi våra återvinningskassar, bra och nära till hands. Bänken är en favoritplats för flera av oss i familjen. Här brukar jag krypa upp och se ut genom fönstret, särskilt vintertid då vi hänger fågelmaten i trädet utanför. Av samma anledning är det också katten Majas favoritplats, hon brukar sitta här och hacka tänder och muttra fula ord till fåglarna utanför 🙂

Sittbänken

På andra sidan fönstret är en lång rostfri diskbänk med dubbla hoar, diskmaskin, porslinsskåp och tallrikshylla. Det blev alltså en diskzon och en matlagningszon i vårt kök och det fungerar verkligen toppen! Eftersom vi har så få köksskåp är det platsbyggda kallskafferiet en gudagåva. Det sväljer verkligen hur mycket som helst, både torrvaror, köksmaskiner, kokböcker och annat.

Matplatsen

Diskbänken

Skafferihörnan

För att kompensera att vi har så pass lite arbetsyta ställde vi ett gammalt klaffbord som köksö i matlagningshörnan. Då vi har många gäster, vid jul till exempel, så viker vi ut bordet och ställer all mat där för gästerna att hämta. Himla praktiskt.

Mot köksön

Det här tycker jag är ett bra exempel på att det såklart är jättebra att läsa på om tips och råd då en renoverar och inreder men att en samtidigt inte ska underskatta sin förmåga att tänka utanför ramarna och själv känna in vad som är rätt. För en själv och för huset/rummet. Tips är ju allmänna men ingen känner ditt hem och dina behov så bra som du gör – lita på din känsla <3

Helhet arbetsbänkarna

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

7 svar

 1. Så fint kök! Vi tog också över vår gård 2010 och har stått inför ungefär samma utmaning som ni när det gäller köket. Vårt hus är dock mer i torpstorlek och några härliga 36 kvm hade vi inte till vårt förfogande. Även hos oss löste sig problemen med hjälp av två hoar och lite avstånd till kyl/frys. Hade gärna haft en sittbänk också… 🙂 Här har jag skrivit om vår köksplanering om du vill kika http://www.minklockaregard.se/arkitektur/att-planera-ett-kok/ Hoppas lördagen har varit fin!

  1. Så roligt att läsa, tack för att du länkade! Och lustigt att vi hittade liknande lösningar med två hoar och avstånd till kyl/frys 🙂 Hoppas du får en fin vecka <3

 2. Hej ! Tack för er beskrivning. Har ett torp där jag precis som er vill behålla det gamla men ändå göra det bekvämt och ni löste just mina tankar om hur disponera det. Min ytterligare tanke är att gör lådor i bänken under fönstret som går att fälla ut och där förvara källsortering av förpackningar.
  Mvh Sofie

  1. Hej!
   Men oj så glad jag blir att inlägget var till hjälp i din renovering. Ja, utrymmet under bänken är helt perfekt för källsortering. Vi har stadiga kvadratiska plastkassar i vår bänk. En vardera för glas, plast, wellpapp och tidningar. Bara att lyfta upp och ta med då det är dags att tömma. Och då vi ligger lite efter med det så stänger vi bara locket och sätter oss på bänken så är bekymret borttrollat 😉

 3. Hej
  Tack för inspirerande inlägg med bilder på fint kök. Vad har ni för diskbänk? Är stänkskyddet i rostfritt stål en uppböjd del av diskbänken eller är den en lös bit?

  1. Hej Marina,
   Kul att du blir inspirerad! Diskbänken måttbeställde vi, kommer inte ihåg varifrån nu, och stänkskyddet är en integrerad del av den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.