Vår! Sådder, spirande växter och odlingsdrömmar. Förhoppningar om fina skörder i sommar och en påminnelse om att skapa utrymme i frysar och kylrum för det. Vi har flera kilo gula krusbär kvar i frysen så härom dagen åt vi krusbärskräm med gräddmjölk till middag. Som efterrätt till varmrätt. Mums!
Här kommer receptet:
Skölj ca 1 kg krusbär och koka upp tillsammans med ca 1/2 liter vatten och 1½ dl socker. Låt bären koka mjuka under lock. Sedan kör jag några varv med mixerstaven i grytan för att få den mer slät och fin. Rör ut 3 msk potatismjöl i lite kallt vatten. Häll ner detta i en tunn stråle och rör om så varsamt som möjligt. Ge krämen ett snabbt uppkok och häll över den i en fin porslinsskål så den får svalna innan det är dags att äta. Servera med gräddmjölk och goda mackor.
Jag bakade klassiska källarfranskor med ett recept från min fina mamma. Dessa åt jag vareviga frukost då jag var liten. Mammas källarfranska med ost, doppat i te med mjölk. Ett varningens ord – det blev starten till mitt te-och-mackor-beroende. Förfärligt gott. Bjussar på det receptet också:
Monicas källarfranska:
1 pkt jäst
50 g smör
5 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk strösocker
13-15 dl vetemjöl
Smula sönder jästen i en bunke. Häll i saltet och sockret. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Låt blandningen bli fingervarm. Häll ca 1 dl av vätskan på jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt resten av vätskan. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills degen släpper bunken. Arbeta kraftigt (jag körde några minuter i matberedaren). Låt degen vila under bakduk i 30-40 minuter. Häll upp degen på lätt mjölat bakbord och dela till småfranskor. Lägg på bakpappersklädda plåtar och jäs under bakduk ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler mellan bakdukar. Ät och njut <3