Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Att hitta rätt färgnyans

När vi flyttade hit 2010 så var hallen mörk och trång. För att släppa in så mycket ljus som möjligt så målade vi väggarna vita. Det lilla ljus som kom från dörrens ruta och rutorna i balkongdörren på övervåningen (bägge i österläge) fick studsa mot det vita och sprida sig lite. Sedan dess har vi flyttat entrén, tagit bort balkongen, byggt om hallen och byggt en ny ytterdörr av en gammal innerdörr vi hittat i ladugården. Här kan du läsa mer om hallens förvandling om du vill.

Nu har dörren större glasruta som släpper in mer ljus och dessutom från söder. Hallen är större och luftigare och vi har satt in ett stort fönster i varje hall så ljuset är inte längre ett problem. Tvärtom har allt det vita smält ihop till en menlös massa. Dessutom höll inte spärrfärgen vi målade med vad den lovade så den vita pärlsponten har varit full av missfärgningar och fläckar. Den nedre hallen målade vi förra hösten i en rosa kulör som känns snäll och inbjudande.

Nu har det äntligen blivit dags att måla vidare så även väggarna i trappen och hallen uppe ska få ny färg. Här testar vi oss fram med olika gröna nyanser. Fast jag är inredare och Micke målare och vi bägge har hyfsad koll på det här med kulörer så är det fascinerande svårt att föreställa sig hur det lilla färgprovet i butiken kommer att se ut på plats. Vi börjar med några färgprover som skiljer sig ganska mycket åt så får vi något att utgå ifrån. Tack och lov för provburkar!

För att komplicera det lite till så ser ju varje kulör också helt olika ut beroende på om väggen är i ljus eller skugga, om man har en lampa på eller inte, när på dygnet man ser den och beroende på vädret utanför fönstret. Hur olika den kommer att kännas beroende på årstid får man bara försöka föreställa sig. Jag är glad att jag är hemma på dagarna så jag kan ta små pauser och stå och glo in i väggen 🙂

Hittills har vi testat de fem kulörer du ser här ovanför. De två längst till höger känns för kulörta. Den i mitten alldeles för grå. De två till vänster tycker vi bäst om men den nedre känns lite för pastellig och lite för gul i tonen. Den övre lite för dyster tror jag. Vi har beställt tre prover till på kulörer som ser ut att ligga nånstans emellan den pastelliga och den dystra, som jag tror kan vara något.

Kanske kommer det att kännas lite Villa Villekulla då man möts av både rosa, grönt och mönstrad tapet i samma synfält då man kommer in till oss. Men den här gamla damen (både jag och huset) längtar mer färg och jag tror verkligen det kommer att kännas bra. Det enda som räknas! Hallen är också en bra plats att ta ut svängarna lite extra för det är ju inte ett rum man vistas länge i. Man mest passerar igenom och då är det ju härligt att få med sig en liten energiinjektion av färger i farten.

Jag ser så mycket fram emot att se hur trappen kommer att ta plats på ett helt annat sätt också, när de fina snickerierna får kontrastera mot bakgrunden. Framhävas i stället för att bara smälta in i väggen.

Störst skillnad blir det i den övre hallen. Den har aldrig känts bra och det hjälper ju inte till att vi inte har snickrat eller målat färdigt runt fönstret. I flera års tid har vi dessutom bara haft ett skynke som dörr till badrummet! Den dörren använde vi nämligen till toaletten nere och sedan har renoveringen uppe av olika anledningar stått still mycket längre än tänkt. Men nu har vi snubblat över en begagnad fin badrumsdörr som vi kan sätta dit och få klart hallen i alla fall. Så får badrummet blir nästa projekt för oj vad det behövs…

Åh, det känns så roligt det här! Mer färg. Mer kontrast. Mer liv och samtidigt mjukt och välkomnande. Det är vad jag hoppas och tror på.

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.