Äkta Hem
Hem & Inredning Hemmet som kraftplats

Att göra sitt hem till sitt eget

 

KökshyllanEn återkommande inredningsfråga jag får handlar om hur man ska göra för att få till den rätta känslan och trevnaden i sitt hem. Särskilt vanligt hos någon som ganska nyligen har flyttat till ett nytt hem eller har totalrenoverat ett rum/hem. Som har sett så mycket fram emot det där nya. Har bläddrat i trendliga inredningstidningar och på instagram/bloggar, samlat inspiration och inrett hemmet därefter. Handlat de där snygga sakerna som var så fina på bilderna. Målat med den där läckra väggfärgen som så många har nu. Men nu när allting är på plats och man ska börja leva sin vardag i hemmet känns det ändå som att något saknas. Man får liksom inte till det. Man trivs inte riktig.

Det är såklart svårt att ge allmänna råd som passar alla men ofta tror jag det är så här; då allt är nytt, slätt och perfekt, skapat utifrån trender och andras smak blir det lätt själlöst (och dessutom icke-hållbart som jag skrev om i detta inlägg). Inreder vi istället lite mer utifrån oss själva, vår egen smak, längtan och våra egna behov så blir hemmet mer hemtrevligt och intressant. Både för oss själva och för besökare. Låter vi dessutom prylar, möbler och minnen från andra tider än just denna ta plats i hemmet – då får hemmet årsringar och karaktär.

Tidningshållare

Jämför med hemtrevnaden i en gammal sommarstuga. Där alla årsringar finns kvar. Den ser ut som det liksom råkat bli efter att flera generationer har satt sin prägel på den och levt i den. Tapeterna kommer från flera olika decennier. Ytorna har utnyttjats på det sätt som blir mest praktiskt. Överallt finns minnen och nästan var sak har en historia. Det skapar en varm känsla av liv. Ett djup. Hemmets själ som det kallas lite uttjatat men som stämmer så bra.

Maja

Det är såklart långt ifrån alla som tycker om antika möbler eller retroprylar och det behöver inte alls vara genom dem som årsringarna kommer in i hemmet. Det kan vara små saker som blandas in i det nya. Sina egna eller andras minnen som ger en varm känsla inuti då man tittar på dem. Man kanske kan rama in menyn från den där underbara restaurangen man besökte på smekmånaden. Låta strandfynden från sommaren ligga framme. Låta fotoalbumen vara lättillgängliga i en hylla i stället för undanstoppade i en kartong i förrådet. Ha en särskild hylla för de finaste av barnens pysselverk. Älskar du att laga mat – låt alla kokböcker vara framme i en skön blandning i köket. Älskar du att resa – skriv ut och rama in en karta över ditt drömresemål. Brinnande musikintresse – låt instrument pryda en vägg osv. osv. Låt den som besöker ditt hem se dig speglas i hemmet.

Agnes elefant

Agnes har skapat denna elefant och jag blir glad varje gång jag ser den.

 

Farmors vigselbevis

Farmor och farfars vigselbevis. Alldeles för vackert för att ligga undangömt i en låda någonstans.

 

Lönnlövsros

Barnens fynd och pysselmaterial från höstnaturen.

 

Äkta Hem-tavlan 2

Denna tavla har en kär Instagram-vän gjort till mig.

 

Och såklart viktigast av allt – låt dig själv mötas av ett hem skapat just för dig då du kommer hem om kvällarna. Så att du känner dig välkommen och hemma på riktigt. Det är hemmets allra viktigaste funktion – att ta hand om dig <3

 

2 Comments

 • Reply
  Ylva
  27 september 2017 at 20:25

  MEEEEEN vad bra du skriver! Du riktigt pratar med MIG med dina ord. (som förövrigt är så rätt)
  Tack än en gång för ett givande och inspirerande inlägg!

  • Reply
   Nina
   28 september 2017 at 16:09

   Men tack snälla Ylva! Jag blir så vansinnigt glad att du tycker det och att du tar dig tiden att skriva till mig. Tack!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Du kanske också skulle tycka om...