Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

En morgon vid havet

I morse vaknade jag lite tidigare än vanligt och såg solen glimma svagt bakom gardinen. Drog på mig kläderna, greppade kameran och gick ut i den svala fuktiga morgonen helt yrvaken. Annars är jag en människa som tycker det är skönt att få vakna till i lugn och ro men ska jag nu vakna snabbt på något sätt så är daggfrisk morgonluft det bästa. Jag tänkte bjuda med dig på en liten tur ner till vattnet.

Åkern i motljus

Umeåälven mynnar ut i havet en bit nedanför vårt hus. Dagtid är det inget jag tänker så mycket på – bara en blå fläck bland träden och på andra sidan älven ligger Umeå uthamn med olika industribyggnader och cisterner som tursamt nog döljs av trädkronorna. Men på morgonen. Då den låga solen glittrar i vattnet och åkern blir som en guldfärgad matta ner mot viken. Då är jag extra tacksam för den där vattenfläcken. <3

Grässtrå i motljus

Vartenda grässtrå blir som ett gyllene konstverk i det ljuset.

Gräs i motljus

Längs med åkern går en liten traktorväg som alltid har kallats ”Tå” ner mot vattnet. Har hört att det var ett rätt vanligt namn på småstigar förr, någon som vet hur det kommer sig?

Sista biten till stranden går genom en skogsdunge. Det är något visst med krokiga stigar genom halvskruttig skog.

Skogsstigen till havet

Stubben i närbild

Stubben med små trumpeter

Någon som vet vad de här söta små grå trumpeterna heter som växer lite här och var på gamla stubbar och bark?

Vid sjöboden

Härifrån lillstranden ser vi segelbåtshamnen. Där finns en rätt stor sandstrand vi besöker ofta på sommaren för att bada eller meta från bryggorna. På helgerna ordnar segelklubben ibland tävlingar i jollesegling här. Det är så roligt att från vår gård kunna se de vita små seglen lysa nere i viken. De ser ut som små leksaksbåtar.

Mot Salteriet

Åt andra hållet har vi småbåtshamnen med sina sjöbodar och bryggor. Den stora röda byggnaden inhyser Gamla Salteriet som drivs av en familj som varit fiskare i vår by i flera generationer. Där kan man sommartid köpa med sig färsk eller förädlad fisk. Eller en god lunch att äta direkt på den stora bryggan de ställt i ordning ut mot havet. Höjden av lyx att ha dem så nära! På övervåningen finns också ett fint litet fiskemuseum som byns hembygdsförening har ställt i ordning.

Längre bort i viken finns ännu en liten småbåtshamn med stenpir och sjöbodar. Ja det var det. Nu vänder vi hemåt mot frukost och morgonkaffe, tack för sällskapet 🙂

Björklöv i motljus

 

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.