Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Vår blivande gästtoalett

I och med att vi flyttat tillbaka entrén på vårt hus dit den satt på mormors och morfars tid (som jag skrivit om här och här tidigare) så minskade ytan för toaletten nere rejält. Det lilla rummet i hörnet blir den nya pytte-toaletten, tidigare hörde även hela den grönmålade golvytan till toaletten. Där inne var tvättmaskin och torktumlare och rätt mycket tom golvyta. Medan hallen var smal, mörk och trång. Det här känns så enormt mycket bättre. Det har varit ett jättejobb men vi är så glada att vi ändå gjort det.

Till exempel har vi varit utan tvättmaskin i drygt två år(!) Den ska stå i badrummet uppe som vi ska renovera i vinter så det blir att stå ut ett tag till. Som tur är har vi mina föräldrar på andra sidan vägen, som varit snälla och låtit oss tvätta där under renoveringen. Skulle tro att vi har ökat på deras vattenförbrukning med sisådär 250 procent 🙂

Så. Hur inreder man smartast en så här liten toalett? 150 x 80 cm. Ett tips är såklart att hålla ytskikten hyfsat ljusa eftersom ljust förstorar och mörkt förminskar för ögat. En annan sak som kan vara bra att ha med sig är att småmönstrade tapeter som regel är bättre än stormönstrade i små rum eftersom ögat uppfattar ytan som större och längre bort då den är småmönstrad.

Vi hade valt ut denna vintage 40-talstapet från Handtryckta tapeter som vi blev stormförtjusta i då vi såg den på hemsidan, men dessvärre var den redan såld då vi ringde dit. Det var svårt att hitta något som kändes bra efter det för jag jämförde allt med den tapeten. Men så visade det sig att en tapet jag hade varit sugen på alldeles i början av våra renoveringsplaner som gått ur produktion hade börjat produceras igen. Hurra!

Bild lånad från Sandberg Wallpaper
Bild lånad från Sandberg Wallpaper

Det är tapeten Sanna från Sandbergs. Jag rekommenderade den till toaletten hos en familj här i byn då jag gjorde en konsultation i deras hus för ett par år sedan och tänkte redan då att den där skulle jag också vilja ha mitt eget hem någon dag. Och nu sitter den där! I ett badrum blir det ofta väldigt ”kantigt” med raka linjer och hårda döda material. Då är det väldigt välgörande för känslan att mjuka upp med organiska, slingrande former. Och luktärter på toaletten året om – ja tack.

Taket är delar av originaltaket från gamla badrummet som vi tack och lov lyckades rädda. Det får behålla sin vaniljgula färg. Den skänker lite värme och ”solighet” till allt det svala ljusa som blir där inne och så känns det roligt att det är i original. Det skavda och lite oväntade ger liksom karaktär i allt det nya ”perfekta”.

Nertill ska vi sätta smal ljust varmgrå pärlspontspanel och på golvet blir det ljusgrått marmorgolv. Just det där att låta golvfärgen fortsätta upp och liksom smälta ihop med väggfärgen lurar också ögat att uppleva ytan som större än den är. Det känns lite roligt med marmorgolv också eftersom vi upptäckte då vi bilade ut det gamla golvet att det låg marmorgolv underst. Rätt otippat tycker jag att mormor och morfar valde nåt så fancy till sin bondgård här ute på landet i norr. Men vem är jag att missunna vår gård en liten gnutta flärd?

Denna grå kulör (S1502Y) ska väggpanelen få.

Ett annat tips för att få en liten toalett att upplevas som större är att hålla golvytan så tom som möjligt. Vi har därför valt vägghängd toalett och handfat. Ett stort plus är att det då också blir så mycket mer lättstädat och det är skönt att slippa krypa runt och försöka nå alla vinklar och vrår i det trånga utrymmet.

Vi valde att nagga lite på golvytan i den redan lilla toaletten genom att snedda hörnet. Detta för att mjuka upp lite och släppa in ljuset från fönstret i hallen på bästa sätt. Värt!

Jag fantiserar om då jag en dag i vinter kommer in i hallen och toaletten är klar, spegeldörren och golvsocklarna sitter på plats, fönstret är färdigmålat och har foder och alla maskiner och skrot är bortstädat. I fönstret hänger en stor vacker adventsstjärna och sprider sitt varma ljus och under står kanske en fin gammal kista med ett fårskinn på. Den typen av fantiserande gör renoveringsstöket så mycket mer uthärdligt för mig.

Det ska bli så roligt att visa hur det blir då väggar och golv är klara, porslinet och inredningen på plats! Har du några frågor eller funderingar så är det såklart bara att lämna en liten kommentar. (Jag har förstått att kommentera-rutan under mina inlägg inte syns för en del av er. Är inte teknisk nog att få till det men spana efter en liten tom ruta under inlägget med en siffra framför och klicka i den så ska kommentarsfältet komma upp.)

Hoppas det här gav dig lite nya tankar och idéer om du planerar att renovera en liten toalett <3

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.