Äkta Hem
Hem & Inredning Hemmet som kraftplats

Dagens inredningsnorm är trasig. Kom. Vi går hem istället.

For meg er dette virkelig vanskelig. Jeg er så redd for å gjøre feil at jeg ender opp med å ikke gjøre noenting.

De här orden skrev en av deltagarna på mötet om inredning för högkänsliga igår kväll. Jag tycker de korta meningarna sammanfattar problemet med dagens inredningsnorm så bra.

Trend- och konsumtionshetsen som genomsyrar all ”inspiration” som vi matas med går i korthet ut på att trigga ett av våra djupast rotade behov – tillhörighet. Vi är flockdjur i grunden. Att sticka ut/inte vara omtyckt/vara ”fel” – tvingas lämna flocken och skickas ut i vildmarken på egen hand, kunde på riktigt vara en dödsdom.

Vi vet förstås att det inte är så idag. Låter vi bli att följa trender och normer kommer vi knappast att dö. Men den undermedvetna rädslan kommer att triggas, och den har svårt att se skillnad.

Så när inredningsindustrin matar oss med budskapet att vi nog behöver deras råd och ”inspiration” och prylar för att vara rätt, då lyssnar vi. Det finns helt galna summor pengar att tjäna på att hålla oss missnöjda och osäkra. Konstant sökande och jagande efter mer, annat, bättre, nytt.

Det kan leda oss vilse på två sätt:

  1. Vi hamnar i ett ständigt görande. Förändring efter förändring. Från ett projekt till nästa. Till nästa. Till nästa. Vi fastnar i ett oändligt jagande och trånande och sökande som aldrig tar slut. Den utlovade tillfredsställelsen, mållinjen, flyttas bara fram.
  2. Vi blir paralyserade. Rädslan att göra fel blir så stor och påverkar oss så mycket att vi knappt förmår ta några steg alls. Ju fler möjligheter = fler val = större risk för misslyckande. Obehaget att välja (och därmed välja bort) blir så stort så vi hellre fortsätter vantrivas.

Kan du känna igen det? Hur skulle det vara att utforska ett skönare sätt att skapa ditt hem? Ett sätt som handlar om att vara lojal mot din egna känsla, dina behov, din intuition. Istället för att att stå lamslagen eller vara en lydig konsument. Jag kan lova att upplevelsen blir en helt annan.

Oavsett vilken väg du väljer när du inreder så blir det tokigt ibland, det är en självklar del av resan. När du skapar ditt hem genom att klafsa runt och kämpa i trendträsket kan ett snedsteg bli väldigt kostsamt både i tid, energi och pengar. Men när du inreder med hjälp av intuitionen och skapar med allt som redan finns så kostar det knappt något. Det bryter inte ner dig, din energi och dina tillgångar. Det bygger upp. Erfarenhet, mod, självkännedom och till sist självförtroende.

Det är ingen brådska. Inget är för evigt. Du, dina behov, dina förutsättningar och ditt hem förändras genom livet. Du får flyta med om du vill. Inredning får vara roligt och lättsamt. Du får känna förnöjsamhet med ditt hem hur länge du vill. Du får göra något en dag och ändra dig nästa. Du blir aldrig helt klar och behöver inte jaga mot någon mållinje.

Varför sätta ett slutdatum på något som är lustfyllt och närande?

Skiftet till självständigt och intuitivt hemmaskapande sker inte i en handvändning, vi kan behöva stöd att lära om. Eller snarare påminnas om allt vi redan vet. Vi behöver känna att vi inte är ensamma. Vi behöver verktygen som leder in oss på vår egna väg. Och upplevelsen, i både tanke, själ och kropp, av att den vägen är trygg.

Att den leder oss hem.

Just det stödet och den upplevelsen får du genom Hemmet som Kraftplats. Anmälan har äntligen öppnat. Vi startar med första steget 3 oktober, jag hoppas vi får dela den vackra hemresan i höst. Här finns allt du behöver veta och anmälan. Undrar du något finns jag här: nina@aktahem.se

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du kanske också skulle tycka om...