Äkta Hem
Hem & Inredning Hemmet som kraftplats Personligt

En helg av sticklingar, skafferistäd och finbesök

När vi åt frukost i lördags, till tonerna av Melodikrysset som vanligt, utropade Micke plötsligt ”Men det står en tjäder på gården!”. Snabbt for vi upp från bordet och ja, under fågelmataren i syrenen stod en stor tjädertupp. Han verkade inte ett dugg intresserad av fågelmaten utan det var nog en slump att det var just där vi fick syn på honom. Efter någon minut började han sakta skrida trädgårdsgången fram, genade under köksfönstret…..

…för att sedan med högburet huvud kliva upp på vår bro!! Aldrig har jag väl varit gladare över att vi byggde en ytterdörr med fönsterruta. Vi stod där och bara gapade. Han plirade tillbaka på oss med näbben i vädret tills han tyckte han hade sett mer än nog och i stället promenerade över till grannens tomt där han spände upp stjärtfjädrarna, spelade och ägde världen för en stund.

Jag var helt tagen och upprymd länge efteråt. Vilken otrolig och surrealistisk upplevelse att ha fått stå öga mot öga med en mäktig tjäder. I tryggheten av sitt eget hem! Tack universum. Kanske bar tjädern tur med sig för jag tror faktiskt vi lyckades lösa Melodikrysset och i så fall tangera vårt rekord – sju lösta kryss på raken. Håller tummarna att vi äntligen ska få slå rekordet nästa lördag med ett åttonde :)

Sedan tog jag fram säckar med blomjord och bar in ett gäng småkrukor från växthuset för nu skulle mina pelargoner planteras om och alla sticklingar ner i jorden. Jag skrev ju i förra inlägget om att mina Mårbackapelargoner har varit lite eländiga sista åren. Ställde frågan på Instagram om någon hade tips kring vad det kan bero på och det verkar som att det mest troligt beror på för lite näring. Jag har läst nån gång att pelargoner ska ha det ganska magert men verkar ha varit lite väl snål med näringen så nu ville jag ge dem massor med god ny jord.

Nu står små pelargonkrukor i fönstren, på köksön och mest överallt. Hoppas verkligen de tar sig, särskilt de tomatröda. Skulle gärna fylla fönstren i växthuset med dem. Vore fint i köksfönstren och på bron också. Men redan nu är de himla dekorativa här inne. Gamla lerkrukor på udda kaffefat ska det vara. Favoritfatet just nu är det här opretentiösa lite kantiga med enkla små blommor i gult och ljusgrått. Så vårigt och fint.

Medan jag stökade med jord och växter tog Micke tag i vårt otroligt eftersatta skafferi. Det har varit så rörigt och hemskt där inne länge nu. Dessutom hade någon tagit kolasås till sin glass och sedan lagt tillbaka tuben utan att stänga korken ordentligt, så det hade runnit kolasås i korgen tuben låg i, på hyllan, det hade droppat på hyllorna nedanför, ner på kistan som stor där under, vidare ner på golvet och liksom in under kistan. Allt klibbigt och kletigt. Blä! Micke bar ut allt, skurade hyllorna, rensade bort sånt som blivit gammalt och ställde tillbaka i ordning.

Fröjden! Vi har länge känt att lösningen att förvara sånt som inte rymts på hyllorna i en kista inte är någon bra lösning. Kistlocket blir snabbt belamrat med allt möjligt och så när man ska ta fram något ur kistan tippar saker och hamnar på golvet. Egentligen skulle jag vilja ha ett bra skåp här så man kan stänga in fula maskiner och annat men nu orkar vi inte vänta på att hitta ett sådant längre.

Jag kom att tänka på den gula vägghyllan i tre plan som jag hittat via en bortskänkes-annons och som inte funnit sin plats ännu. Vi tog loss hyllorna från skenorna och lät det bli tre lösa hyllor i stället som vi skruvade upp under de gamla. Nu är alla fula saker framme men det blev ändå bättre än jag trott. Och det är funktionellt och välordnat. Himla skönt!

Min moster och morbror hade kiosk inne i Umeå nån gång kring 50-talet och i ladugården har det sedan dess stått fruktlådor från den tiden som de tog hem hit till mormor och morfar. Dem är jag så glad åt. En av dem får husera ugnsplåtar, långpannor, galler, pizzastålet och lite annat här i skafferiet. Tror du äppellådor är ens i närheten av så här vackra idag?

Det är nåt med våren och det återvända ljuset som gör det alldeles extra skönt att få det städat och ordnat tycker jag. Inte alltid lätt att få det att bli av dock. Att hitta sköna och hållbara rutiner så man kan hålla hemmet så trivsamt som man önskar. Det är något jag vet att många brottas med i vardagen och därför håller jag på att sammanställa mina bästa tips för en roligare städning som faktiskt blir av. Dem kommer jag att skicka ut till mina prenumeranter då jag är klar. Vill du ha dem kan du lämna namn och mejl här. (Jag lämnar såklart inte ut dina uppgifter och du kan när som helst avsluta prenumerationen.)


Nästa vårstädnings-projekt blir att rengöra ugnen och alla skåp och lådor i köket. Tycker om att fokusera på ett rum i taget, ett projekt i taget, och göra det tipp-topp innan jag går vidare till nästa. Det känns mindre övermäktigt då man delar upp det så. Och glädjen av varje nystädad och ordnad del här hemma ger energi att ta nästa steg.

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du kanske också skulle tycka om...