Äkta Hem
Hållbarhet Lantliv Trädgård & Uteliv

Favorittomater sommaren 2018

Tomater

Vilket tomatår vi har haft! Tänkte dela med mig av vilka som blev mina favorittomater i år. Vi har frossat i tomater på längden och tvären mest hela sommaren. Önskar jag hade försökt hålla lite koll på ungefär hur mycket vi skördat men det har jag tyvärr inte. Många hundra har det blivit i alla fall. Detta var ju första hela sommaren med växthus och vilken skillnad det blev på tomatplantorna jämför med i fjol då de fick stå i pannrummet alldeles för länge innan växthuset blev klart. Då hade vi gängliga magra plantor och ingen jätteskörd. Den solfattiga sommaren spelade förstås också in.

I år blev de desto finare. Från att vara små sköra och nyvakna sötnosar i april:

Papperskrukor

Till att vara fulla av livskraft då det var dags att plantera ut dem:

Tomater i fruktlådor

För att till sist bli en hel djungel:

Tomatdjungel

De sorter vi satte heter Brandywine (stora röda bifftomater), Naranja (gula, rätt stora körsbärstomater) och Bellstar (röda körsbärstomater). Fröerna var ekologiska och jag beställde dem från Runåbergs, som jag brukar. Hade hört så mycket gott om Brandywine men blev ärligt talat inte jätteimponerad. Visst var de goda men rätt så kinkiga. Många blommor utvecklades inte till frukt utan föll bara av och de frukter som blev hade väldigt  lätt att spricka. Lite väl hajpade tycker jag :)

Naranja gav den bästa skörden. H e r r e g u d så mycket tomater! Goda var de också men allra godast var Bellstar. De mognade sist av av dessa sorter och var minst men väl värda att vänta på. Jättesöta och saftiga. Vi har verkligen ätit dem som smågodis, de blev mina storfavoriter i år. Rekommenderar!

Eftersom vi har dragit in el i växthuset nu i höst och de stora trälådorna var i vägen så fick jag lov att ta ner tomatplantorna tidigare än jag hade velat. Men jag är ändå sååå nöjd med detta tomatår! De sista tomaterna ligger nu i träskålen i växthuset och mognar till. Ser redan fram emot att välja fröer till nästa år. Har du några tomatfavoriter att tipsa om? <3

Träskål

0 0 votes
Article Rating
Följ kommentarer
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
äldst
nyast most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Linda
3 years ago

Håller helt med dig om brandywine, tyckte också att det var en kinkig sort… vette sjutton om jag provar den igen. Men jag är supernöjd med en ny sort dom jag testade i år som heter Ildi, gula, ovala körsbärstomater. Har gett otroliga mängder med tomater. Andra sorter som jag gillar är Gardeners delight, sweet n neat, Ola polka, balcony yellow, gold nugget och Ida gold. Ja, jag har en förkärlek för gula tomater :)

sandralinneas
3 years ago

Sungold och Vilma var de sorter som levererade bäst på min balkong i år, inte minst Vilma överraskade med att producera många och fina tomater trots sin begränsade storlek.

Du kanske också skulle tycka om...

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x