Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Fröjden av härodlad mat och skönhet

~ Sponsrat inlägg i samarbete med Impecta Fröhandel ~

Det tog nästan emot att göra höst i blomlådorna på bron för några veckor sedan, för buskkrassen ”Alaska” som jag sådde i våras var så makalöst frodig och fin. Tycker mycket om de olika både glada och mustiga kulörerna och de vita strimmorna på bladen som har lyst upp det hela då bron legat i skugga på eftermiddagarna.

Krasse ger så mycket för så lite arbete. Jag kallsådde i växthuset i vår, bar ut då frostrisken var över. Satte ner i U-jord då lådorna kommit på plats och sedan har jag bara vattnat och nypt bort vissna blommor. Allt det här kommer alltså från ett halvt frökuvert, resten kan jag använda nästa år. Två somrars blomsterprakt till priset av cirka en halv lunch (+ jord).

Egna pumpor ger massor med lummig grönska på sommaren, vackra höstdekorationer då sommaren är över och mat. Återigen, mängden värde man får från några små fröer! Vi har odlat stora orange pumpor att använda till halloween från fröer jag inte vet namnet på, dem hade vi kvar från tidigare år. Hoppas de hinner få rätt färg!

Vi satte också små vackra grågröna hubbardpumpor som heter ”Bush Baby”. Perfekta att fylla ut höstplanteringarna i lådorna på broräcket. Och många blev över också så de står utställda lite varstans både inne och ute. Blir spännande att smaka då de lagrats färdigt, men ärligt talat är de odlingsvärda bara för skönhetens skull.

Första frosten kom förra veckan och lät allt vissna ner, utom grönkålen som står där frodig och grön och till och med snäppet godare än innan! Samma med vitkålen. Vi har odlat sorten ”Brunswijker” som utvecklas bra i nordiskt klimat och är en bra lagringssort. Den blev tyvärr angripen av åkersniglar i sommar men när vi skalat bort de angripna lagren var det ändå massor med fin kål kvar. Vi har passat på att göra coleslaw några gånger, av den och morötterna vi odlat, men det är också himla gott att skiva tunt eller göra klyftor och äta precis som den är tycker jag. Så god och mild smak, och det där lite gnissliga krispet tycker jag om!

Alla sorter jag har berättat om här kommer från Impecta och finns att beställa redan nu. Ta en inspirerande stund och kika runt hos Impecta, det finns så otroligt mycket fint och härligt att välja bland. Över 2 000 frösorter, bara Impectas egna fröer, inga masstillverkade eller utländska märken. Det är skönt att ha fröerna hemma redan, när odlingslängtan plötsligt hoppar på en i vårvinter!

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.