Blogg Äkta hem
Hem & Inredning Personligt

Vegetarisk soppfavorit

Igår åt vi en av våra favoritvardagsrätter – tomatsoppa med hembakad foccaccia. Vi gör den i och för sig lika gärna på helgen. Världens enklaste soppa som går på ett kick att göra, kostar nästan gratis och hela familjen tycker om. Receptet lyder som följer och kommer från Monika Ahlbergs kokbok Monikas vardagsmat. (Förträfflig bok för övrigt, vi har lagat de flesta rätterna däri vid det här laget och jag tror vi tyckt om det allra mesta, även om jag kanske tycker vissa är lite väl lyxiga eller tidskrävande för att kallas vardagsmat.)

Superenkel tomatsoppa med mozzarella (4-5 portioner)

2 förpackningar passerade tomater á 500 g

1 gul lök (röd lök eller schalottenlök går också bra)

Smör till grytan

1-2 dl vatten

2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong

2 dl vispgrädde

1 tsk torkad timjan, basilika eller dragon

Flingsalt och nymalen svartpeppar

1-2 mozzarellaostar

Skala och finhacka löken. Hetta upp en rejäl klick smör i en gryta. Lägg ner löken och stek 3-4 minuter på inte alltför hög värme tills löken blivit blank och mjuk. Häll på de passerade tomaterna och vattnet. Tillsätt buljongtärningarna och låt koka upp. (Det står inte i receptet men här brukar vi mixa soppan med mixerstaven pga barn och jag som inte älskar lökbitar i munnen.) Häll på grädden. Rör om och låt sjuda ca 5 minuter. Smaka av med timjan, basilika eller dragon samt salt och peppar. Häll upp soppan i 4 skålar och lägg en bit mozzarella i varje soppskål. Servera med ett gott bröd!

Det goda brödet är i vårt fall nästan alltid Leila Lindholms focaccia. Vet inte hur många gånger jag bakat det brödet. Världens godaste och enklaste och går att variera till förbannelse. Men jag gör oftast vanligt enkelt med olivolja och flingsalt, som barnen gillar bäst. Och rosmarin om somrarna då vi har den färsk i växthuset. Ibland lyxar jag till det med riven västerbottensost på också. Här är receptet:

Focaccia (2 st bröd)

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

½ dl olivolja

2 msk honung

1 msk flingsalt

7-8 dl vetemjöl special

Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Smula jästen i en bunke och rör ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter (jag använder alltid matberedare). Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter.

Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, forma/fös försiktigt till två ovala bitar utan att knåda. Lägg på oljad plåt med lite flingsalt i botten och platta ut dem tills de är ca 1½ cm tjocka. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över olivolja, strö över flingsalt och eventuell annan smaksättning. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen. 225 grader i ca 10 minuter.

Löjligt gott och saftigt bröd som passar utmärkt till tomatsoppan. Eller typ vad som helst. Hoppas du blir sugen att testa och att du/ni tycker lika mycket om dessa recept som vi <3

0 0 vote
Article Rating
Följ kommentarer
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Du kanske också skulle tycka om...

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x