Lite längre ner ska du få ett riktigt bra och enkelt recept på godaste saften jag vet, krusbärssaft med mynta. Men först måste jag visa – kommer du ihåg att jag berättade i våras om att övervintra och föröka mynta? Så här ynklig såg fjolårets myntaplanta ut i maj efter en vinter i pannrumsfönstret.
Jag delade rotklumpen och satte i nya krukor och klippte de gröna topparna och satte i vatten för att få fler plantor. Först fick de stå i växthuset en tid och när det blivit varmt nog ute petade jag ner alltihop i en träbalja vid husväggen. Och nog får man säga att resultatet blev lyckat!
Vi har skördat mynta till saftkok i två omgångar, senast igår, och det syns knappt. Tänk att det som från början var en liten kruka med ICA-mynta blev till detta överflöd. Det passar extra bra med massor av mynta just i år för vi gav våra bärbuskar några spadar hästgödsel som blev över då vi fixat hästbajslasagnen i våras, och har därför fått bättre bärskörd än nåt annat år. Våra buskar med gula krusbär gav ungefär det dubbla mot ifjol så tillsammans med myntan kokar Micke nu sats efter sats av familjens favoritsaft. Jag lovade ju dela det receptet förut, här kommer det:
Mickes krusbärssaft med mynta
2 liter krusbär
6 dl vatten
4 dl myntablad (löst packade)
6 dl strösocker
Koka krusbär, vatten och mynta i 10 minuter. Mosa bären mot kanten på kastrullen.
Sila i silduk. Då bärmassan runnit av, häll tillbaka saften i ren kastrull. Rör ner socker och koka ca 5 minuter. Skumma av.
Fyll upp i rena och varma flaskor.
Jag tycker det blir allra godast (och så fin lite ovanlig färg!) med gula krusbär men röda blir också bra. Ett annat tips är att blanda den koncentrerade saften med lite bubbel för en god drink. Lycka till!