Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Vårpigg eller vårtrött? Så här kan du använda ditt hem för att må bra.

Det är ju ingen nyhet att vi människor blir påverkade av var i årstidscykeln vi står. Många av oss får mycket energi och en känsla av liv och nystart nu när det är vår och ljust och spirande i naturen. Men det kan också slå åt andra hållet, att övergången, tempot, ljuden och det konstanta ljuset gör oss trötta. Då är det är lätt hänt att vi också jämför oss. Vi ”ska” ju liksom vara pigga på våren. Det haglar sociala aktiviteter och alla runtikring verkar ha oändligt med energi och så känner man sig inte bara trött utan också lite dålig för att orken tryter.

Oavsett vilken av varianterna du känner igen dig i just nu så kan du med enkla medel använda dig av ditt hem för att må så bra som möjligt. För du kan möta upp årstiderna på olika sätt hemma. Du kan göra det vi oftast gör i olika grad – förstärka vårens karaktärsdrag, men du kan också välja att balansera upp dem genom att förstärka motsatsen.

Förstärka våren

Mår du gott av våren och vill rida på vårens energivåg så kan du gå in för att sudda ut gränsen mellan inne och ute och göra vår även inomhus. Några exempel:

  • Plocka in det som grönskar och sätta ut små vår-utropstecken här och var. Ofta hamnar buketter vi plockar in på köks- eller vardagsrumsbordet men tänk så fint om du skulle ställa en liten bukett t.ex. på ditt nattduksbord. Viktigast är inte att det ser bra ut där andra ser utan att du verkligen får se och dofta på dem.
  • Släpp in ljuset genom att dra gardinerna lite mer åt sidan eller kanske byta till tunnare.
  • Släpp in vårljuden. Ha fönster på glänt och lyssna till fågelkvitter i stället för nyheterna då du lagar middag.
  • Låt vårattiraljer som trädgårdshandskar och fröpåsar ligga framme i stället för att städa bort dem.
  • Köp mat i säsong och låt de färgglada vårprimörerna pryda köksbänken en stund innan det är dags att laga till dem och njuta smaken av vår.

Det finns massor med sätt. Blunda en minut och känn på ordet vår. Vilka bilder ser du för ögonen? Vad är vår för dig? Använd fantasin och fråga dig hur du kan bjuda in mer av det i ditt hem för att ge dig själv varje chans till njutning.

Balansera upp våren

Är våren utmanande för dig så kan du låta hemmet bli en tillflyktsort som ger dig det motsatta. Till exempel så här:

  • Skapa skugga i allt det ljusa genom att dra för gardinerna helt eller delvis eller genom att ställa höga växter i fönstren.
  • Brukar du byta ut detaljer som kuddar/filtar/sängkläder till somrigare varianter vid den här tiden, så vänta med det tills du verkligen känner för det.
  • Kanske vill du klä dig i myskläder med dova färger i stället för ljusa somriga kläder.
  • Äta lite ”tung” och mustig mat i stället för det våriga lätta.
  • Ge dig lite tid att känna efter som du verkligen vill när du blir inbjuden till sociala sammanhang. Utmana dig att annars vänligt säga nej. Hitta på en ursäkt om det känns svårt att ”bara” säga att du är trött. Stäng in dig i ett dunkelt rum, tänd ett par ljus, lägg över dig en mjuk filt och se film eller serie. En som ger dig den vilsamma känslan du längtar efter.

Det pratas ofta om det negativa med stagnerad energi i hemmet men jag håller inte med om att det alltid är negativt. Vi kan faktiskt medvetet skapa och använda oss av den när det känns som att världen rusar snabbt och vi behöver stillhet.

Även här – blunda en minut och känn på ordet stillhet. Hur ser ett stillsamt rum ut för dig? Hur känns och doftar det? Finns det ljud som lugnar, till exempel en tick-tackande klocka? Kan du se andra bitar som du enkelt kan bjuda dig själv på i ditt hem?

Som sagt, naturens cykler påverkar oss. Vi är naturvarelser och mår bra av att knyta an till dem. Men det är alltid din känsla, var du står i din energicykel, som ska väga tyngst. Hemmet får vara den plats där omvärldens press och krav stängs ute för en stund. Hemma får du gör helt tvärtom mot vad som förväntas om du vill <3

Vill du vara säker på att inte missa mina inlägg så kan du prenumerera på mina inspirationsmejl. Mejlen handlar oftast om hur vi kan använda vårt hem som vår kraftplats + att jag länkar till mina senaste blogginlägg så du inte missar något.

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.