Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Lummig trädgård med liten insats

Eftersom vi skulle lägga den här sommaren på att renovera ladugården insåg vi att tiden till trädgårdsarbete skulle bli väldigt begränsad. Dessutom var vi tvungna att ta ner flera björkar, klippa ner vår stora bondros och värst av allt – mormor och morfars jättegamla syren som gör så mycket för känslan i vår trädgård. Tråkigt trädgårdsår helt enkelt! Men samtidigt vet jag hur mycket jag njuter av framför allt sensommarens lummighet och färger. Så jag satsade i alla fall på några få försådder till köksträdgården i våras – tåliga trogna sorter som brukar ge stor utdelning. Här är tips till dig som vill ha lummighet i trädgården med liten insats.

Buskkrasse Alaska
Buskkrasse Alaska

Förra sommaren sådde jag för första gången buskkrassen ”Alaska” och satte plantorna i blomlådorna på broräcket. Snacka om mycket grönska och blommor och färgprakt för liten peng och insats! Hälften av fröna fanns kvar i kuvertet så jag gjorde en repris i år. Trots att de angreps av nån sorts små larver har de bjudit på enorma mängder med blommor även i år. Det enda som är lite drygt med krasse är att man behöver nypa vissna blommor var och varannan dag för att de inte ska hinna gå i frö. Men ändå, så värt!

Orkade inte lägga tiden på att jordförbättra i våra odlingskragar men petade ner potatis som ju inte är så näringskrävande, i två av dem och täckte mellan raderna med gräsklipp. Och himmel vad potatis vi har fått av några få stackars sättpotatisar! De älskade den utarmade finkorniga jorden. I ena bänken satte vi Folva som vi köpte för många år sedan och som hållit oss med sättpotatis varje år sedan dess. I år verkar de inte må helt bra i vår större potatisodling i stugan, vi misstänker att de drabbats av nån sjuka så det blir nog till att köpa nya nästa år. I den andra kragen testade vi en för oss ny sort – Cherie. Ovala röda fasta potatisar som vi testade för första gången i helgen. Det blev lax och klyftpotatis och det är faktiskt den godaste potatis jag har ätit! Lite nötig smörig smak. Mmmm.

Jag hade lite morotsfrön kvar ur gamla påsar och dem sådde jag i den tredje kragen på samma sätt, utan att jordförbättra men med ordentlig täckodling av gräsklipp, och vi har aldrig fått så fin morotsskörd. Vädret har förstås hjälpt till – varmt och med regelbundna regndagar. Den fjärde odlingskragen hade murknat sönder i vinter och där har bara ogräset fått härja fritt i år.

Lummig trädgård med liten insats

De enda frön jag försådde i våras förutom buskkrasse var ett par slingerkrasse, några pumpafrön och solrosfrön. De rymdes alla på två ungsplåtar om jag minns rätt (använder alltid uttjänta ugnsplåtar till frösådder, tycker de är så smidiga att flyttar runt.) Satte plantorna i hästbajslasagnen vi ordnade utanför växthuset ifjol, utan att röra jorden alls. Men som överallt annars – täckodling med gräsklipp. Det stod stilla med växandet första veckorna men sen!

Lummig trädgård med liten insats

Nu är det som finast här. Jag njuter av den fuktiga lummigheten varje morgon då jag går och öppnar till hönsen. Pumpor får vi i mängder i år, närmare tjugo stycken av sorten Bright Summer och tio gröna Bush Baby som vi var så nöjda med ifjol. Tänk – massor med mat och all denna dekorativa grönska ur fyra pumpafröer!

Lummig trädgård med liten insats
Lummig trädgård med liten insats

Har plockat massor med solrosbuketter men de skjuter nya blommor i bladvecken så det är bara att fortsätta. Tycker så mycket om att ha dessa högresta gladlynta bjässar just vid växthuset för de förstärker varandras goda sidor. Solrosorna ser ännu större ut då de sticker upp över plåttakskanten medan växthuset krymper ihop och får drag av den lilla, lilla gummans gulliga stuga i deras sällskap.

Lummig trädgård med liten insats

Ja det var mina tips för en lummig trädgård med liten insats och kostnad – buskkrasse, slingerkrasse, pumpor, solrosor och täckodling! Kommer aldrig odla grönsaker utan täcke igen. Sara Bäckmo har en massa bra tips kring täckodling om du vill läsa, det här inlägget är en bra start.

Nu blev det faktiskt ändrade planer så att ladugårdsrenoveringen får vänta nåt år till men istället har vi investerat en hel del tid på ett efterlängtat projekt i stugan som jag ska berätta mer om snart.

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.