Äkta Hem
Entreprenörsskap Hållbarhet Hem & Inredning Hemmet som kraftplats

Betydelsen av en trivsam arbetsmiljö

Arbetsrum helhet

En av de stora fördelarna med att jag numera driver mitt eget företag och kan arbeta hemifrån är att jag får styra helt över hur min arbetsmiljö ser ut. Jag som både älskar gamla hus och att få vara hemma är ju rätt nöjd redan där men att dessutom göra lite extra för att skapa en fin och hemtrevlig arbetsmiljö är något jag prioriterar och lägger tid på.

Till att börja med har jag skapat ett arbetsrum som passar till huset såväl som mig. Då jag först skulle inreda detta rum tittade jag lite för mycket på det teoretiskt rätta och för lite på husets personlighet och min egen vilja. När jag valde kulör till väggarna tänkte jag att det skulle vara en ljus kulör att bli pigg i, som ger en neutral bas till alla möbler och prylar jag behöver här inne och som ger ett bra fotoljus. Så jag valde vita väggar trots att det egentligen inte alls är något jag tilltalas av. Rätt snabbt insåg jag att det spelar ingen roll hur rätt det här var i teorin – det blev fel till det här rummet. Så hittade jag tapeten Gårdskontoret via Gysinge Byggnadsvård och blev blixtförälskad. Bara namnet var ju nästan skäl nog att välja den :)

Trots att den var något helt annat än det rätta rent teoretiskt så kändes det så rätt då den kom på plats! Man kan läsa sig till massor med bra tankar och teorier kring hur man ska inreda ett rum men det som ska väga allra tyngst är alltid känslan och längtan hos den som ska vistas i rummet!

Rummet används till lagerhållning, paketinslagning, ateljé och jag har även en liten kontorshörna här inne men där sitter jag nästan aldrig eftersom det är bekvämare att bre ut sig med papper och pärmar på köksbordet eller sitta i gungstolen med datorn i knät. På tidigare arbetsplatser har jag haft höj- och sänkbara kontorsbord och dyra kontorsstolar med en massa ergonomiska finesser men har ändå haft en del problem med nacke/bröstrygg. Nu sitter jag på en pinnstol, i gungstolen eller ute på pannrumstrappen och har lustigt nog inga känningar alls i ryggen. (Peppar, peppar.) Dels tror jag gungstolen är en suverän arbetsstol eftersom tyngd/belastningspunkten hela tiden förflyttas i kroppen medan man gungar och dels tror jag det är just variationerna i arbetsuppgifter och sittplatser som gör susen för kroppen.

Häggkvist närbild

All inredning i mitt arbetsrum är second hand-fynd eller arvegods i naturmaterial. Både av miljöskäl, hälsoskäl och framför allt för att jag tycker det är så vackert. De rejäla gamla skåpen sväljer butikens hela lager. Den stora tunga arbetsbänken mitt i rummet är suverän att slå in paket på. Skönt att kunna t. ex. skära av inslagningspapper direkt mot arbetsskivan utan att oroa sig för repor eller skador. Ju mer repor desto bättre! Dessutom är den skivan så fin att ha som bakgrund då man ska fota (blogg-headern är till exempel fotad mot den).

Även verktyg, inslagningspapper, pärmar och annat kontorsmaterial köper jag allra oftast second hand. Det är något som är väldigt lätt att fynda och förutom att det givetvis är bra för miljön att handla second hand, så kan man också hitta sånt som är bra mycket vackrare än det mesta från kontorsvaruhusen. När jag tycker om de verktyg och material jag ska använda gör det heller inte något om det ligger framme och det blir lite stökigt ibland. Det blir ett fint och kreativt stök som lockar mig att skapa ännu mer. Kort och gott – ju finare jag tycker det är och ju mer jag trivs i min arbetsmiljö desto mer kreativ blir jag och desto mer får jag gjort. Det gäller de flesta och det är egentligen ganska märkligt att inte fler arbetsgivare tar fasta på den estetiska arbetsmiljöns betydelse. För både trivsel och produktivitet!

Den lite tunga och rustika känslan i mitt arbetsrum lättar jag upp med att året om ta in något friskt grönt från naturen i rummet. Just nu är det sirliga häggkvistar som håller på att veckla ut sina skira blad. Jag har också en kanna med mjuka videkissar och en med knoppande blåbärsris. Ofta då jag slår in paket till mina kunder knipsar jag av någon kvist och fäster på paketet, ibland tillsammans med en passande boksida ur en naturbok, diktbok eller sångbok. Jag tycker det blir så fint och gör paketen så mycket mer personliga!

Paket Blåbärsris

Det här notbladet kändes väldigt passande på ett paket jag skickade idag efter att ha kommit in helt stelfrusen efter en runda i trädgården…

Hur skulle din dröm-arbetsmiljö se ut?

 

12 Comments

 • Reply
  Sandra, Torpardröm
  29 april 2017 at 07:39

  Vilken fin blogg! Vackra bilder och inspirerande texter ❤ Arbetsmiljön är verkligen viktig för välmåendet, härligt att jobba hemifrån! Drömmer om att också göra det framöver, hoppas att vårt lilla torp blir lika mysigt och hemtrevligt som ditt hus när vi är klara med renoveringen.

  • Reply
   Nina
   30 april 2017 at 09:45

   Å tack Sandra, så glad jag blir!
   Hoppas du får möjlighet att följa din dröm och arbeta hemifrån du också framöver.
   Lycka till med renoveringen och ha en jättefin valborgshelg <3

 • Reply
  Hanna
  29 april 2017 at 14:38

  Vilket fantastiskt arbetsrum. Jag jobbar inom vården så jag kan inte bestämma själv hur jag vill ha det omkring mig. Hemma älskar jag dock att sitta i köket och pyssla. Det är det rum jag tillbringar mest tid i när jag är ledig.

  • Reply
   Nina
   30 april 2017 at 10:04

   Visst är det nåt särskilt med att sitta i köket! Där hamnar jag också som oftast :)
   Jag skulle önska att man la mer resurser på att skapa trivsammare och vackrare miljöer på vårdinrättningar/sjukhus. Både såklart för personalens skull men också för de som behöver vården. Det är bevisat att man blir fortare frisk i vackra miljöer där man trivs. Kortare vårdtider = billigare vårdkostnad. Borde gå att få ihop tycker jag :)

   Trevlig valborgshelg på dig!

 • Reply
  Jonna
  29 april 2017 at 15:51

  Åhh så otroligt vacker blogg Nina! Känner ett lugn i själen av att komma in hit.
  Och så fantastiskt vackra bilder! Stor kram ! / Jonna

  • Reply
   Nina
   30 april 2017 at 10:06

   Å Jonna, du anar inte hur glad jag blir att du tycker det!
   Lugn i själen och fina bilder – det är nog den bästa feedback jag kan tänka mig, t a c k!

   Kram på dig och ha en fin valborgshelg <3

 • Reply
  Mittskogshägna
  29 april 2017 at 21:04

  Det är såå roligt att du börjat att blogga!! Min drömarbetsplats skulle vara att få sälja andra hands grejer i ett gammalt torp med krusidulliga tapeter och nötta skåp. Kram från mig :-)

  • Reply
   Nina
   30 april 2017 at 10:08

   Tack gulle dig! Ååå det låter ju magiskt, klart du ska göra det så småningom!
   Säg då till om du behöver nån som hoppar in och jobbar extra för det låter ju som en dröm tycker jag ;)

   Kram på dig <3

 • Reply
  cl
  29 april 2017 at 23:32

  Vilken underbar blogg! Vackra bilder, trevlig text … Jättefint alltihop!

  • Reply
   Nina
   30 april 2017 at 10:09

   Tusen tack, så glad jag blir att du tycker om den!
   Ha en fin valborgskväll <3

 • Reply
  browneyedgirl28
  1 maj 2017 at 08:56

  Helt underbar blogg <3 Så vackra bilder och väl skriven text. Det här blir en av favoriterna :) Glad första maj och ha en toppen fin dag. Ramona

  • Reply
   Nina
   2 maj 2017 at 11:19

   Å men tack Ramona! Den kommentaren gjorde min tisdagsmorgon till en solig sådan :)
   Önskar dig också en fin dag <3

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Du kanske också skulle tycka om...