Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Uppdatera INTE hemmet med nya textilier

Kökshanddukar i trave

Så här i början av året florerar många inredningsartiklar och inlägg med tips kring hur vi kan uppdatera hemmet inför den nya säsongen. Förvånansvärt och beklagligt ofta rekommenderas det fortfarande att vi ska byta ut våra hemtextilier, vilket i och för sig kan vara ett bra tips om det syftas på textilier vi redan har men istället följs de käcka råden av en massa inköpstips och reklamlänkar.

De flesta av oss vet vid det här laget hur otroligt skadlig textilindustrin är för klimatet. Nettoinflödet av hemtextilier per person ökade mellan åren 2000 och 2022 med 117%! (Källa Naturvårdsverket) Samtidigt flödar secondhandbutikerna över av hemtextilier och vi fortsätter rensa hemmen för glatta livet för att försäkra oss om att prick allt vi har perfekt speglar vilka vi är just nu och att varenda pinal sparks joy. Tyvärr tycks joyspark-preferenserna skifta i takt med trenderna för hips vips är det påfyllt och behöver rensas igen.

Broderad kudde

Enligt en undersökning av Brittiska moderådet finns det tillräckligt med kläder på jorden för att klä människosläktet sex generationer framåt i tiden. Det skulle inte förvåna mig om siffran för hemtextilier är något liknande. Det FINNS prylar och kuddar och gardiner så det räcker. Det är bara inte försvarbart att regelbundet slänga ut det man har och konsumera nytt i ett försök att boosta säsongskänslan. Oavsett om det dinglar en lapp med ordet conscious från bordsduken eller sängkläderna sägs vara etiskt producerade.

Tråkig jag var idag då.

Men det finns ett suveränt sätt att agera i allt det här – att inte agera. Den mest hållbara produkten som finns kan vi inte köpa, för det är den vi redan har. Om vi bara fyller på sånt vi behöver från secondhandmarknaden och inte är så snabba på att rensa bort våra tillgångar kan vi skapa förnyelse hemma när vi vill med ett eget litet kretslopp, utan att sabba planeten alls. Och som en bonus hinner vi leva med våra ägodelar tillräckligt länge för att få en relation till dem under livets gång. Istället för att årligen flytta ihop med en hoper främlingar från butikshyllorna får vi bli nykära i ting vi kopplar till olika årstider från våra egna gömmor.

DEN sortens förnyelse sparks joy i mig.


Här kan du skriva upp dig för mina mejl för mer inspiration och kunskap om hur vi skapar en närmare relation till våra hem och saker.

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.