Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Bygga hönshus – del 2

Välkommenskylt hönshus

Här kommer fortsättningen på vårt sommarprojekt; bygga hönshus. Nu har vi kommit till de roliga detaljerna och det blir så fint så jag vet inte om jag kommer att kunna vänta till våren med att låta hönorna flytta in. Jag tror ödet får bestämma. Dyker vi på en fin liten flock då hönshuset står klart kanske vi slår till. Agnes har redan fixat en välkommen-skylt så de ska få känna hur efterlängtade de är när de kommer.

Jag har kånkat stenar och lagt runt huset för att dölja de fula cementplattorna. Men också för att inte hönorna ska krypa in och lägga sina ägg under huset. Det hade vi problem med vid förra hönshuset. De kröp under ladugården och skapade äggömmor. Höns är förvånansvärt bra på att krypa!

Stensockel hönshus
Stensockel hönshus

Som jag skrev i del ett så väcktes idén om att göra en liten farstukvist till hönsluckan. En morgon när jag kom ut hit så hade Micke redan hunnit bygga grunden till den och nu står den i stort sett klar. Kolla. Det blir nästan för fint!

Stolphatt i miniatyr
Bygga fin ingång hönshus
Bygga hönshus
Fin ingång hönshus

Det fula stolpverket undertill byggde vi för med gamla brädor och i det utrymmet ska vi göra ett sandbad till hönorna. Perfekt att ha det lite inbyggt och under tak så sandjorden håller sig så torr och dammig som möjligt. Det är viktigt för att de ska kunna hålla sig rena och minskar risken för ohyra. Såklart blir det ett sandbad inne i hönshuset också.

Fin ingång hönshus

Sedan de här bilderna togs har farstukvisten fått en trappa/stege längs kortsidan upp till utskjutet du ser på bilden. Och så har vi samlat ihop stumpar och rester av hängrännor och stuprör både här hemifrån och från stugan, målat och satt upp. Det räckte precis till hönshuset. Så otroligt skönt. Både att bli av med högar av gammalt byggmaterial och att få glädjas åt att det kommer till användning.

Det enda som är kvar utvändigt nu är att häkta dit ytterdörren. Den ligger i ladugården i väntan på att färgen ska torka. Och sedan ska vi bygga en hönsgård förstås. Men först ska vi göra klart insidan, inreda och måla. Vi vill ju vara redo ifall vi skulle dyka på en lämplig hönsflock som vill flytta hit. Kanske att jag måste skapa en liten fasadflagga att hänga på brokvisten också. Ja. Det tror jag faktiskt.

Fin ingång hönshus
Kan du se det framför dig, en radda med småbistra fluffrumpor på väg ut via farstukvisten? Dör.
Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.