Jag har sökt gamla porslinsskärbrädor i en mindre evighet och nu har jag hittat tre senaste halvåret, den sista igår. En så fin och enkel lite höstigare variant än de andra två, med grön kant och gula ax på. Nu har jag en liten samling! Mest använder vi våra porslinsskärbrädor till att lägga upp osten på till frukosten. Men även till matlagning.
Då använder vi oftast träskärbrädor men jag tycker det känns lite läskigt att skära till exempel kött på dem. Det känns som att de suger åt sig av vätskan och bakterierna och jag är rädd att handdisken inte ska räcka för att få dem helt rena. Plastskärbrädor känns förstås inte heller bra, då är porslinsskärbrädor ett så bra alternativ tycker jag! Bara att ställa i diskmaskinen. Jag vet att de inte är någon höjdare för knivarna men ärligt – det är ju inte så att man står och sågar med knivseggen ner i skärbrädan. Vi har dessutom inga fancy knivar vi behöver dalta med. Och blir de slöa är det bara att köra ett par drag i handslipen så blir de ju som nya igen!
När jag googlar får jag fram att den här skärbrädan ska vara tillverkad 1917 i Göteborgs Porslinsfabrik. Den har några små flammor och lätt krackelerad yta på ett par ställen men tänk. Den är av porslin, tillverkad för att skära i, har funnits i över hundra år och är i så pass fint skick ändå. Kvaliteten. Ett av tusen skäl att handla och använda gamla bruksföremål! Ett annat, minst lika värdefullt, är skönheten. Och på tal om den – visst hittade jag en höstfin skål också för några ynka tior!