Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Förnyelse hemma utan nytt

Jag har längtat känslan av förnyelse här hemma ett bra tag nu för det har känts trist och liksom sunkigt energimässigt här. I helgen gjorde vi äntligen något åt det. Flyttade undan alla möbler, skurade köksgolvet ordentligt med linoljesåpa och ställde tillbaka möblerna på vårvintervis. Nu står gungstolen, min kraftplats i köket, så att jag har överblick över hela nedervåningen igen. Och mormors symaskin står redo att bära försådder och pelargonskott vid söderfönstret efter påsk som vanligt.

Jag har länge önskat nya andra gardiner till köket, omåttligt trött på julkapporna som har hängt här mer eller mindre sedan vi flyttade hit, men har inte hittat några secondhand ännu. Gick ut i pannrummet och kikade bland de gamla som jag gjort så många gånger tidigare och nu plötsligt så hittade jag ett alternativ som kändes bra! Två par gardinlängder i naturvit spets, inte helt lika i mönstren men vem bryr sig? Kanske borde vi väntat till våren så vi kunde putsa fönstren också men återigen – vem bryr sig? Det blev så fint! Den skarpa marssolen mot snön silas mjukt och vaniljfärgat genom dem. Det blev både ljusare och mer ombonat på samma gång på nåt vis.

Köket har ju tre fönster så spetsgardinerna fick ta plats i två av dem, söderfönstret som sagt, och österfönstret där vi nu ställde matgruppen. Det är skönt med längder bakom soffan, de ger liksom lite extra stöd bakom ryggen även fast de inte är täta. Och så skuggar de lite från morgonsolen när vi äter frukost.

Gardinerna vi hade i fönstret bakom soffan tidigare fick nu flytta till västerfönstret som sitter över den platsbyggda bänken. Vi har aldrig haft längder där tidigare vad jag kan minnas och känslan blev en helt annan. Vill sitta här nu, lägga upp benen på bänken och kika ut bakom gardinen som den tant jag är. Det är som att inramningen av utsikten upp mot skogen gjorde den mer tilltalande än när allt låg öppet.

Den här årstiden vill jag oftast ha milda naturfärger med enstaka pastellklickar. Här fick det blir en pistaschgrön karamell i form av en våg utan vågskål som jag hittat på loppis nyligen. Oemotståndlig och 25 kr billig, då får man lov att hitta ett användningsområde helt enkelt. Att ställa en krukväxt på till exempel.

Jag är så glad åt den ”nya” energin här inne! Älskar att jag har gömmor med gamla saker där jag kan gå på skattjakt. När jag längtar känslan av förnyelse hemma så rensar jag inte bort för att skaffa nytt, jag stoppar undan och plockar fram. Törs nästan sätta en slant på att nån gång i juli kommer jag plötsligt att vilja hänga upp de vita gamla gardinkapporna med röda broderier igen. Så jag dammar av, vädrar och viker dem noga innan jag hänger undan dem i pannrummet bland de andra.

Som en vänlig hälsning till högsommar-jag.

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

2 svar

  1. Så fint och härligt. Jag vårstädar också nu. River ur garderober hänger ut kläder. Det är fortfarande vinter och när kläderna hängs in i en ren garderob så doftar det. Tycker att energierna lättar. Hittar kläder som ska åtgärdas på något sätt. Vissa får åka till Röda korset några lagas. Vita skjortor med sorgkant på kragen får bikarbonat behandling innan de tvättas stryks och vädras. Det tar tid men är en njutning. Är nästan glad att vädret är lite grinigt så att jag kan vara inne och pyssla ordna och strukturera. Snart börjar utetiden och då vill jag inte hålla på med sånt här.
    Tack för att du alltid inspirerar Nina!

    1. Så lustigt att du säger det, jag gör också en stor rensning i garderoben just nu. Det har pockat på länge men jag har inte känt mig riktigt redo förrän nu. Intressant det där, hur lätt det går när tiden och motivationen är den rätta. Håller med dig om att det är en njutning när det får ta sin tid och göras med omsorg och mjukhet. Tack för inspirationen att hänga ut och vädra allt i vinterluften, det ska jag också göra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.