Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Göra gräsmattan till äng – perfekt om du har höns!

I somras beslöt vi oss för att göra gräsmattan till äng på en stor del av vår gård, på enklast möjliga sätt. Här kan du läsa mer om varför och hur vi går tillväga. Framåt hösten var det dags att samla ihop och hässja den första lilla skörden av gräs från ängen, det kan du läsa mer om här.

Planen var att använda gräset i redena i hönshuset och till att lägga ut i hönsgården i vinter för att hönsen ska slippa gå i snön som de avskyr. Vi hade otur med vädret i höstas. Det regnade regelbundet hela hösten så gräset hann aldrig torka helt. Tror till och med att det hann falla lite snö på det innan vi till sist ändå fick lov att kärra in det i porten i vår ladugård. Där fick det ligga i en rar liten höskulle på en stor SJ-pall. Hade ingen aning om gräset skulle ruttna, hur långt in på vintern det skulle räcka eller om det skulle fungera som vi hoppades för hönsen.

Det blev succé! Gräset har hållit sig fräscht och väldoftande. Det har fungerat ypperligt i hönsredena och ännu bättre i hönsgården. Hönsen har glatt sprungit ut hela vintern och rafsat runt i härligheten. De gånger det fallit nysnö och vi glömt att strö ut nytt gräs har de däremot förnärmat tvärnitat på brokvisten.

För att göra det hela ännu trevligare för flocken har vi varje dag slängt ut lite foder de tycker extra mycket om i gräset. Och ibland majs eller matrester förstås. Eftersom det trillar ner bland grässtråna har de inte bara fått tillfredsställa behovet av att rafsa utan också fått hitta små mat-skatter, nästan som på sommaren! Jag har också sett vissa av dem äta av själva gräset, särskilt vår coola Bloody Mary som ofta har ett litet grässtrå nonchalant hängande i mungipan.

Skulle tro att vi har använt ungefär hälften av grässkörden hittills. Det som blir över blir perfekt att täcka våra odlingar med innan vi får tag i sommarens första färska gräsklipp. Jag tänker också kratta ur det lätt hönsgödslade gräset ur hönsgården i vår och gräva ner i odlingsbäddarna för jordförbättring innan sådd.

Som sagt – succé. Har du höns och nån luftig liten yta att förvara gräs på under vintern så rekommenderar jag starkt att göra en del av gräsmattan till äng, särskilt om du också bor i en snörik del av landet.

Nu ser jag fram emot kommande vinningar med vår lilla äng: fortsatt tids- och utsläppsbesparing i form av att slippa klippa gräsmatta, fler och fler fina ängsblommor och såklart det allra bästa – att göra gott för den biologiska mångfalden och våra livsviktiga pollinatörer.

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

4 svar

  1. Så smart att spara höet till hönsens vinternöje! Jag har också funderat på att anlägga äng på en del av tomten, i samband med att jag börjar bekämpa lupinerna, och har också höns. Så tack för tips och info om hur ni gått till väga.
    Om ni vill prova på att hässja på gammaldags vis så kan jag tipsa om att det varje sommar hålls kurs i höhässjning i byn där jag bor. Det är via Tavelsjö Hembygdsförening och gratis med drop-in deltagande.

    1. Åh vilket bra tips, tack snälla för det! Min mormor kommer från Tavelsjö så då kan jag passa på att snigelköra förbi hennes barndomshem 🙂

  2. Vilket jättebra tips! Många vinster på samma gång :). Arbetsbesparande, bra för insekterna och bra för hönsen. Våra har varit tveksamma till att gå ut under hela vintern och har det varit snö så har de blankt vägrat. Så trevligt för dem att kunna gå ut och picka lite 🙂 Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.