Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Mitt bästa tips då du ska inreda ditt växthus

Medicinalväxt blomfat

Just nu spenderar jag så mycket tid jag kan i växthuset. Äntligen är allt målat invändigt och mycket är färdiginrett. Det är en sån ovärderlig tillgång, detta lilla älskade växthus. Jag jobbar här, odlar här, vilar och njuter av naturen utanför.

Och i helgen höll jag min första workshop här inne. Det var ett möhippegäng på sexton härliga kvinnor som först åt lunch här tillsammans och sedan fick tips och råd kring inredning av sovrummet som kraftplats och kärleksnäste 😉 Tidigare har jag ju alltid bjudit in till de workshops jag hållit i och man har fått anmäla sig så det här är första gången det kommer ett gäng där alla på något sätt har anknytning till varandra. Himla roligt var det, och tiden flög iväg!

Växthusets norrgavel

Men åter till inredningen. Som jag skrev om förra sommaren ville jag att detta växthus skulle kännas lite som en trädgårdsbod/uthus med många fönster snarare än ett klassiskt växthus. Jag ville ha kvar de råa brädväggarna men gärna ta udden av det ”furugula” som obehandlade furuväggar ofta kan få. Jag ville också ha möjlighet att måla väggarna i framtiden om jag skulle vilja det. Det löste jag genom att behandla väggarna med en övermålningsbar grå-beige lasyr. Fönsterfoder och fönsterbrädor målade jag vita. Nu kom äntligen fönstrens skönhet till sin rätt.

Taket ska isoleras och få innertak men det får bli ett annat år. Tills vidare har jag hängt våder med vit täckväv (sådan som man täcker odlingsbäddar med för att skydda grödorna från torka och kyla) från en lina längs nocken och ner till väggarna. Nedan ser du en bild från hur det såg ut förra sommaren:

Växthus inifrån norrut

Själva fönstren har jag inte målat invändigt för jag älskar deras slitna yta. Särskilt i kontrast till frisk grönska!

Pelargon i slitet fönster

Jag pratar mycket om balans och kontraster då jag ska ge råd kring inredning och just den där kontrasten, grovt och slitet mot spirande, friskt och levande är extra effektfull i växthus och trädgård tycker jag. Det är som att bägge ytterligheterna förhöjs och förskönas. Det levande och spirande gör grovheten i det slitna än mer rustikt. Och det rustika gör det levande än mer livfullt, friskt och skirt. Att försöka få till dessa kontraster på ett fint sätt är ett av mina bästa tips då du ska inreda ett växthus eller annat trädgårdsrum. (Förutom att lyssna inåt, följa ditt hjärta och smak och använda din egen intuition förstås, det smäller alltid högst :))

Picklesgurkor i zinkhinkar

Av den anledningen och för att det är praktiskt/flexibelt har vi inga jordbäddar i växthuset utan odlar allt i krukor, zinkhinkar, trätråg och gamla fruktlådor. Äntligen får alla dessa skönheter komma fram ur sin vila i ladugården och användas! Tråget på bilden här nedan använde mormor och några andra tanter här på gatan då de ordnade gemensamma storbak. Älskar att det är lagat och förstärkt med zinkbitar. Tråget får fortfarande hjälpa familjen att få mat men numera genom att körsbärstomaterna Naranja får bo här.

Tomater i trätråg

Ett litet hörn med fisketema måste vi ju också ha då vi bor på en ö. Fisket var livsviktigt för tidigare generationer här på gården. Mest som föda såklart men morfar sålde en del strömming också, för att dryga ut kassan. Trälådan är nog flitigt använd. Den fina plåtburken har vi köpt från hembygdsföreningen här i byn och den kommer från ett lager som fanns hos det gamla salteriet här nere i viken. Nu står den som en härlig färgklick i allt det grå och får inhysa vår Mynta som var rätt nyplanterad och lite ledsen då bilden togs men som nu har tagit sig och frodas fint. Det blir mycket mynta-te i sommar!

Fisketema i växthuset

Fruktlådor har vi rätt gott om eftersom min moster och morbror hade kiosk i stan i sin ungdom. (Både jag och mamma är ”sladdisar” så fast jag bara är 44 år så var mina mostrar födda på 20-talet). Just denna fruktlåda fick jag dock i gåva av en bekant som vet att jag gillar gamla saker. Hur snällt?! Även i dessa lådor växer tomater; Brandy Wine och Chilega.

Tomater i fruktlådor

Närbild fruktlåda

Växthuset åt söder

Tomaterna och gurkorna har fått de soligaste fönstren åt söder/växter. De växer så de knakar, tomaterna har vuxit flera decimeter sedan förra veckan då denna bild togs. I söderfönstret har jag en stor kruka basilika också. Så gott!

BasilikaVäxthuset åt nordväst

Jag som är så dålig på krukväxter har ändå lyckats få till denna praktfulla Mårbacka-pelargon. Stoltheten vet inga gränser 🙂 Jag har fått många frågor om hur jag sköter den, det får bli ett eget inlägg inom kort, här eller på Instagram. På golvet intill frodas zucchinin Cocozelle i sin zinkbalja. Förra året blommade den i massor men alla bara föll av då de blommat färdigt så vi fick ingen frukt. Hoppas på bättre lycka denna sommar.

På det slitna bordet bor en stor oregano i en gammal sprucken porslinsskål. Ännu en sån där kontrast-installation jag tycker mycket om <3

Oregano i gammal skål

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

6 svar

 1. Så ljuvligt vackert växthus!!!
  Får man fråga vilka mått du har på växthuset?
  Har en trave gamla fönster liggandes i min lada. Så sugen att bygga något liknande ditt!

 2. Hej!
  Ser att du har en soffa i växthuset. jag håller på att bygga ett växthus och undrar om det är för fuktigt för soffan. Jag har köpt en järnsäng som jag tänker inreda med.
  Går det bar tror du?

  1. Hej Inger!
   Soffan har nu bytts ut mot en säng med några bolstermadrasser i och så har jag kuddar och filtar här, det funkar fint hos oss hela sommarhalvåret! På vintern förvarar jag textilierna inomhus. Svårt för mig att svara på hur det skulle funka för dig, för hur fuktigt det blir i ett växthus beror ju på flera faktorer – hur stort det är, hur mycket som består av odlingsbäddar m.m. Vårt växthus blir inte särskilt fuktigt eftersom vi inte har några odlingsbäddar utan bara odlar i kärl. Det är också nära 25 kvm stort och med plåttak så temperaturen hålls jämnare än i ett mindre med glastak som blir hett dagtid och tappar det mesta av värmen på natten, där blir det ju mer kondens tänker jag. Hoppas du får det att funka hos dig för finns det nåt mysigare än att ligga och läsa i växthuset under en filt när regnet trummar mot taket? Tror inte det 🙂 Lycka till!

  1. Ja jag har grus på hela golvet och all odling sker i kärl. Älskar flexibiliteten, enkelheten och att slippa rensa rotogräs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.