Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Ovärderlig hjälp

I torsdags hade vi besök av min svärfar. Världens i särklass bästa svärfar. Har nog aldrig träffat dess like till godhjärtad, generös, mjukstark och positiv människa. Särskilt inte bland män i generationen före oss… Han klev upp i ottan i torsdags och körde hit, en och en halv timme enkel väg, med sin traktor för att hjälpa oss plöja upp åkrarna nedanför huset. Det blev så fint!

Det är så djupt tillfredsställande att se åkrarna i det här skicket efter alla år med gammalt gräs och sly. Något (eller någon) djupt inuti nickar och ler belåtet. Så här ska det ju vara! På den högra åkern tänker vi försöka anlägga äng. För att hjälpa den biologiska mångfalden, bin och fjärilar, och för att det är vackert. Det lär nog ta några år, om det går alls på denna fuktiga och halvskuggiga åker, men å vad jag hoppas vi ska lyckas!

På den vänstra åkern skulle vi vilja producera mat av något slag. I år blir det några ränder potatis på prov. Morfar sa visst till mamma och pappa då de bodde här att där kan man inte odla potatis. De trivdes inte där. Men det är ju mer än femtio år sedan han testade. Med de torra somrar vi verkar få vänja oss vid kanske den jorden är precis lagom fuktig. Vi testar i alla fall!

Vi har fått så mycket annat gjort i trädgården dessa dagar också. Delar av gräsmattan var död så där krattade vi ut jord och sådde nytt gräs. Vi byggde också stöd till svartvinbärsbuskarna, luckrade upp jorden i odlingsbäddarna, gödslade och sådde. Så roligt att vara ute i tid för en gångs skull! I jorden åkte frön till rädisor, ett par olika salladssorter, mangold, vitbetor, tre olika sorters morötter och två sorters brytärter. En av bäddarna är fortfarande tom för där ska gurkorna få bo då det blivit lite varmare.

Vi fick också hjälp att skala av de markbitar norr om växthuset och mellan trädgården och åkrarna som invaderats av lupiner. De är ju sagolikt vackra men vi vill inte riskera att de tar över ännu mer så inte smörblommorna, blåklockorna, prästkragarna och de andra får plats. Markplätten där de växer som starkast ska vi lägga en presenning över denna sommar också så att eventuella överlevare kvävs. Hemskt men tyvärr nödvändigt.

Här strör vi nog också ut ängsfrön. Det blir väl fint? En liten blommande äng utanför växthuset <3

Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.