Äkta Hem
Lantliv Trädgård & Uteliv

Världens bästa recept på vinbärssaft

Saftetikett

Sent omsider har jag nu plockat in alla våra röda vinbär. Vet inte varför det har känts lite motigt att ta tag i denna bärplockning, jag satte igång Sara Danius sommarprat och sedan gick det som en dans. Kanske kombinationen av ilska och kvinnokraft var vad som behövdes…

I vanlig ordning blev det vinbärssaft av nästan alltihop. Jag har världens bästa recept – snabbt, enkelt och supergott! Du behöver bara en silduk och en stor kastrull. Inget bök och kladd med saftmaja. Här kommer receptet:

Vinbär

Röd vinbärssaft med vanilj (ca 1, 5 liter)

2 liter röda vinbär

4 dl vatten

1 vaniljstång

6 dl strösocker

∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴

1. Skölj bären. Lägg dem i en gryta och häll på vattnet. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i grytan. Lägg även ner vaniljstången. Koka upp och låt sedan koka på svag värme under lock ca 10 minuter. Kläm bären mot grytans kant med en slev då och då så att saften pressas ur.

2. Häll bärmassan i en silduk och låt den självrinna ca 30 minuter. Pressa sedan massan försiktigt mot duken så att eventuell kvarvarande saft rinner ur.

3. Skölj ur grytan och häll tillbaka saften i den. Tillsätt sockret och låt saften koka några minuter under omrörning så att sockret löser sig. Ta grytan från värmen och skumma  noga.

4. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor. Fyll ända upp och sätt på lock eller kork och låt saften kallna. Förvara saften i kylen.

∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ ∴

Barnen jublar åt denna saft. Vaniljen tar udden av det lite kärva i vinbären så smaken blir mjukare. Om du vill ha saften som måltidsdryck eller bara ha den mindre söt så går det förstås bra att minska mängden socker lite. Tänk bara på att hållbarheten då blir lite sämre, men å andra sidan går det ju bra att stoppa den i frysen!

Nu har jag bara en liter vinbär kvar och den ska få bli något annat än saft. Har du något bra tips? <3

Vinbärssaft

6 Comments

 • Reply
  annikanaslund
  21 augusti 2018 at 15:39

  Tack för tipset! <3 Känns som om t.o.m. jag skulle klara av att göra den här saften :D

  • Reply
   Nina
   24 augusti 2018 at 05:34

   Haha, klart du kan! 😊

 • Reply
  Linda
  23 augusti 2018 at 11:42

  Så olika det kan vara, själv tycker jag saftmaja är det enklaste och minst kladdiga! Huvudsaken att det blir god saft i slutändan :)

  • Reply
   Nina
   24 augusti 2018 at 05:35

   Alldeles sant det 😊👍🏼

 • Reply
  Anna
  26 augusti 2018 at 12:41

  Vi gör nästan bara sylt av våra röda vinbär. Brukar blanda i lite hallon också och det blir riktigt gott!

  • Reply
   Nina
   26 augusti 2018 at 13:03

   Jag har hört att den blandningen ska vara god. Måste testas! 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Du kanske också skulle tycka om...