Sök
Stäng denna sökruta.
Följ din hemlängtan

Vårvintern – årets gryning

Vedspis i morgonsol

Efter senaste snöovädret går plogkanterna över midjehöjd. Träden är så tyngda av snö att många tallar har släppt de tyngsta grenarna. Världen är vit, mjuk, dämpad och gnistrande ren.

Samtidigt återvänder ljuset alltmer för varje dag. Det kompakta mörkret utanför rullgardinen om morgnarna har bytts mot dov pastellhimmel med låg brinnande sol som just når över de vita trädtopparna.

Morgonsolens första strålar
Morgonsol på Nästgårds tapet

Naturens totala vintertystnad bryts då och då av enstaka småfåglar som hoppfullt testar stämbanden för första gången i år. Och vissa dagar av droppar från stuprör ner i våt snö.

Den femte årstiden vi som bor här har välsignats med – vårvintern – är här. Älskar att det får finnas en övergång, ett mellanrum innan vårens energi bryter igenom helt. Vårvintern är som årets gryning. När mörkret just börjar ge vika och de första solstrålarna precis når över horisonten. Jag som tycker om att längta drar gärna ut på den härligheten.

Förstärker vårvinterkänslan hemma genom att ta mig tiden att se solspeglar på väggarna, och sätta nakna grenar med björkhängen eller alkottar i kannor. Utan vatten. Inte tid att driva på något här. Inte än.

Morgonsol i februari
Munblåst glas och spetsgardin

Nästa vecka tror jag solen når över ladugårdsnocken och in på bron. Tid att njuta kafferaster ute på stol med skinnfäll. Med jackans översta knappar uppknäppta. Blundandes mot en sol som faktiskt värmer lite. Med drömbilder om äppelblom och små frön i fuktig jord, dansandes bakom ögonlocken.

Och längtan i tryggt förvar i bröstfickan.

Välkommen-galgar
Nina på Äkta Hem

Nina

Jag är inredaren som inte vill inreda hemmet åt dig utan tryggt vägleda dig förbi djungeln av snabba trender, köphets och åsikter från förståsigpåare. Genom självomtanke och intuitiv kravlös skaparglädje. Fram till DIN vackra hemtrevliga kraftplats.

4 svar

  1. Underbar text och härliga bilder! Jag gillar vinterns mörker och vila, men det är också skönt när ljuset återvänder. Älskar våra årstider (ok, kanske inte mars innan man tvättat fönstren och innan allt grus är uppsopat från gator och trottoarer).

    1. Håller med! Tror det är vanligt att vara lite less just i slutet på varje säsong. När allt är brunt och smutsigt i slutet av våren känns längtan efter frisk grönska nästan överväldigande. Vilket gör lyckan då den kommer ännu lite starkare. Så det där sista trötta andetaget av varje årstid fyller sin funktion det också. Önskar dig en fin helg Ia <3

      1. Jamen det har du helt rätt i. Precis som höstförväntan i augusti när man är mätt på sol och värme, längtan efter snö i december efter en grå november (bor inte så långt norrut). Egentligen är det väl bara skarven mellan vår och sommar som inte känns så, men det tror jag är för att slutet av våren går så oändligt fort! Hoppas varje år på en utdragen vår så att inte vitsippor, gullvivor och syren blommar samtidigt.

        1. Exakt så. Blir alltid glad för köldknäppar under våren så naturen sätts lite på paus mitt i ljuvligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder kakor. Läs mer

Vill du ha Hemnyckeln?

Välkommen till en kostnadsfri minikurs om hur du låser upp för sann hemtrivsel, men lämnar konsumtionshets och inredningsregler vid grinden.